Waarom je moet overwegen een detox programma te proberen

Waarom zou je een detox kuur nemen?

Het lichaam ontgiften lijkt een beetje het nieuwe modewoord. Veel mensen ondergaan af en toe een detox kuur of onderwerpen zich zelfs aan een meerdere weken durend detoxprogramma. Maar wat is detoxen eigenlijk en waarom zou je het doen?

Gifstoffen in het lichaam

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan vele gifstoffen, zoals uitlaatgassen, sigarettenrook, bewerkte voedingsmiddelen vol kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, antibiotica in vlees, pesticiden op groenten en fruit, chemische cosmetica, deodorant en schoonmaakmiddelen.

Ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingsproces waarmee schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd. Maar soms wordt het voor ons lichaam allemaal te veel en kan het simpelweg allemaal niet meer worden afgevoerd op de natuurlijke wijze. De gifstoffen worden dan opgeslagen in de vetcellen, waar ze soms jaren kunnen blijven zitten. Deze gifstoffen kunnen vervolgens allerlei ziekten en aandoeningen veroorzaken, zoals neurologische aandoeningen en kanker. De enige manier om toch van al die gifstoffen af te komen is door af en toe een detox te doen. De kunnen de vetcellen metgifstoffen worden afgebroken en worden de gifstoffen afgevoerd.

Hoe goed werkt een detox?

Alhoewel je er steeds vaker over leest is een natuurlijke detox absoluut geen modeverschijnsel. Bij veel traditionele geneeskunsten neemt detoxen namelijk al eeuwen lang een centrale plaats in, en veel natuurgenezers menen zelfs dat het lichaam maar één ziekte kent, te weten ‘toxemie’ oftewel vergiftiging. Zij geloven dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen van elke ziekte zolang het lichaam maar schoon is en voldoende gezonde voeding binnen krijgt. Jammer genoeg hebben de meeste artsen binnen de reguliere geneeskunde geen hoge pet op van detoxen, al lijkt zich daarin de laatste jaren een kentering voor te doen en zijn er steeds meer Westers geschoolde medici te vinden die inzien dat een detox wel degelijk gezondheidsvoordelen kan bieden. Daarnaast kan detoxen een handig hulpmiddel zijn bij afvallen en helpt detoxen de verschijnselen van het ouder worden te vertragen.

Hoe een detox kuur op te zetten?

Een detox kuur lijkt eenvoudig, maar toch is het niet verstandig om zomaar te beginnen met detoxen zonder enige voorbereiding. Als je niet de juiste voorbereidingen treft zal een detox namelijk weinig effect hebben en dan is het dus zonde van de moeite. Een detox die verkeerd wordt aangepakt kan bovendien zelfs gevaarlijk zijn, want tijdens het detoxen komen er allemaal giftige stoffen in je bloedbaan die je ziek kunnen maken en permanente schade kunnen aanrichten in je lichaam.

Het beste kan je een detox dieet volgen dat niet alleen aandacht besteedt aan de detox zelf maar ook uitgebreid voorlichting geeft over de voorbereidingen die je het beste kan treffen. Meestal neemt een voorbereiding voor een detox enkele weken in beslag en is onder andere bedoeld om eventuele vitamine- en mineralentekorten aan te vullen en om ervoor te zorgen dat je lichaam over voldoende spijsverteringsenzymen en antioxidanten beschikt zodat je goed beschermd bent tegen de giftige stoffen die vrijkomen en worden afgebroken en afgevoerd tijdens de detox. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezonde en regelmatige stoelgang krijgt voordat je met een detox begint zodat de schadelijke stoffen die tijdens de detox vrijkomen snel en efficiënt kunnen worden verwijderd uit het lichaam.

Bij een goed detoxprogramma wordt geadviseerd om eenmaal per half jaar 7 of 14 dagen detoxen, maar de lengte en frequentie van een detox is mede afhankelijk van je eigen wensen, doelstellingen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. In ieder geval is het nooit aan te raden om regelmatig 1 dag te detoxen, want daarmee breng je alleen maar je spijsvertering uit balans zonder dat de toxische stoffen de gelegenheid zullen hebben om te worden afgevoerd. Tijdens de eerste detoxdag gaat namelijk het glucoseniveau in het lichaam namelijk omlaag waardoor de glycogeenreserves uitgeput kunnen raken. Het lichaam zal als reactie daarop eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken, de vetreserves worden de eerste dag dus helemaal niet aangesproken.

Het effect van een detox

Het ondergaan van een detox kan ervoor zorgen dat je hele gezondheid enorm verbetert. Je huid kan er stralend uit gaan zien, je gaat barsten van de energie en vitaliteit, je gaat beter slapen en ook je zicht kan er op vooruit gaan. Daarnaast kan je ook een of meer kilo's kwijt raken, maar het grootste voordeel is toch wel dat je jouw lijf extra bescherming biedt tegen allerlei ziekten en kwalen die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan gifstoffen. Kortom, met een goede detox geef jij jouw lichaam een optimale gezondheid cadeau!

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met