Halloween staat voor de deur en dat kan maar één ding betekenen: pompoenen! We houden allemaal van pompoenen uitsnijden om het huis te decoreren, maar wat doen we met al die pompoen die we eruit scheppen? Bij WeightWorld vinden we het zonde om al die pompoen te verspillen, dus hebben we een paar smakelijke recepten bedacht. Wist je dat pompoen de volgende belangrijke voedingsstoffen bevat:
- Vitamine A
- Vitamine B2
- Vitamine C
- Vitamine E
- Ijzer
- Koper
- Mangaan
- Potassium
Reuze gezond dus. Ontdek hier onze drie favoriete recepten:
1. Vegan pompoen soep
Laten we beginnen met een heerlijke kom stevige soep - het begint tenslotte aardig koud te worden.
Ingrediënten:
- 1 pompoen (+/- 1,5-2 kg)
- 2 teentjes gehakte knoflook
- ½ tl piment
- 1 fijn gesnipperde grote ui
- 1 el plantaardige olie
- 1 liter vegan bouillon naar keuze
- 3 eetlepels vegan cream naar keuze
- 1 el gesneden gember
- Sap van 1 limoen
- Enkele takjes verse koriander
- 1 tl chilivlokken
- Een snufje zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Zodra je de binnenkant van je pompoen hebt uitgeschept, verwarm je de oven voor op 200ºC/180ºC hetelucht/gas 6. Terwijl je oven aan het opwarmen is, verwijder je de pitjes uit je pompoen en leg je de ontpitte binnenkant op een met folie beklede bakplaat.
- Eenmaal op de bakplaat giet je de helft van de plantaardige olie gelijkmatig over de pompoen en strooi je het piment eroverheen. Meng goed om ervoor te zorgen dat er een gelijkmatige dekking is. Eenmaal gekruid, rooster tot ze goudbruin en zacht zijn (ongeveer 30 minuten).
- Terwijl dat in de oven staat, giet je de resterende olie in een grote pan en bak je de gesnipperde ui tot het glazig maar nog niet goudbruin is. Voeg dan je knoflook en gember toe en bak nog een minuutje mee. Voeg vanaf dat moment je bouillon toe. Zodra je bouillon is toegevoegd en goed is gecombineerd, voeg je je geroosterde pompoen toe aan de pan en breng je het geheel aan de kook.
- Eenmaal aan de kook, haal van het vuur en meng alles. Zodra het mengsel glad is, doe je het terug in de pan en breng je het weer aan de kook, voeg meer bouillon toe als je de consistentie wilt aanpassen en breng op smaak met zout en peper naar smaak en voeg het limoensap toe.
- Schep in een soepkom, garneer met een snufje chilivlokken en verse koriander. Serveer warm met eventueel een scheutje vegan room.
2. Romige Pompoenpasta
Velen van ons associëren pompoen met zoete lekkernijen, maar in pasta kan het ook heerlijk zijn!
Ingrediënten:
- Halve pompoen (ongeveer 500 g)
- 350 gram pasta naar keuze
- 2 el Olijfolie
- 2 teentjes gehakte knoflook
- 75 ml melk naar keuze (volle melk of soja/haver/kokosmelk)
- 2 el tomatenpuree
- 1/2 tl chilipoeder
- Een snufje zout en peper
- 1/4 theelepel rep pepervlokken / chilivlokken (optioneel)
- 1 fijn gesnipperde gele ui
- 2 eetlepels mascarpone of vegan roomkaas
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas of veganistisch alternatief
Bereidingswijze:
- Breng 2 potten ruim gezouten water aan de kook en voeg dan je pasta toe aan een pan en kook tot ze al dente zijn. Als de pasta gaar is, giet je de pasta af en bewaar je een kopje van het pastawater voor later.
- Terwijl de pasta kookt, voeg je je pompoen toe aan de andere pan en kook je 10-15 minuten of tot ze gaar zijn (je kunt het zien door er met een vork in te prikken). Zet aan de kant voor later.
- Terwijl zowel de pasta als de pompoen koken, bak je in een grote pan de in blokjes gesneden ui lichtjes tot ze doorschijnend maar niet bruin zijn, voeg de knoflook toe en bak ze af tot ze goed gecombineerd en geurig zijn.
- Op dit punt moet je je pasta, pompoen en ui/knoflookmix gaar hebben. Voeg voor de volgende stap je gekookte pompoen, ui/knoflookmix, chilipoeder en rode pepervlokken toe met ongeveer 50 ml melk en mix tot een gladde massa. Het kan nodig zijn om langzaam de melk toe te voegen om het mengsel dikker te maken, zorg ervoor dat het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel lichtjes te bedekken.
- Zodra het mengsel de juiste consistentie heeft, breng je het mengsel over naar een grote koekenpan (je kunt dezelfde gebruiken die je hebt gebruikt om de uien en knoflook te bakken). Voeg nu je tomatenpuree en mascarpone (of veganistische roomkaas) toe en kook op laag vuur tot het kookt.
- Zodra het kookt, voeg je gewoon je gekookte pasta toe aan het mengsel en meng je goed. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Gebruik dat bewaarde pastawater om de consistentie indien nodig aan te passen.
- Serveer gegarneerd met Parmezaanse kaas (of veganistische kaas naar keuze) en geniet ervan!
3. Pompoen Spice Smoothie
De pumpkin spiced latte is al jaren razend populair, maar wat dacht je van een pumpkin spiced smoothie? Probeer het vandaag nog!
Ingrediënten
- Pompoen (hoeveel je ook hebt)
- 120 ml/64 g Griekse yoghurt (of gewone veganistische yoghurt)
- 1 gesneden appel
- 1 rijpe gesneden banaan
- 1 theelepel pompoentaartkruiden (gekocht in de winkel)
- 1,5 el ahorn/agavesiroop of honing
- 1 tl vanille-extract
- 1 kopje ijsblokjes
Bereidingswijze:
- Stap één duurt het langste, maar als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je het een week in de koelkast of 4 maanden als het ingevroren is hergebruiken. Er zijn 2 manieren om pompoenpuree te maken, je kunt zelf kiezen welke het beste bij je past. Bij beide methoden moet je de binnenkant van de pompoen ontpitten. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je ofwel:
- Leg op een met folie beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 30 minuten op 200ºC tot ze zacht zijn. Houd in de gaten dat ze niet verbranden. Eenmaal afgekoeld genoeg om te verwerken, plaats je de pompoen in een blender / keukenmachine en maal tot een gladde massa.
- Doe de pompoen in een pan, bedek met water en breng aan de kook. Kook ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn. Eenmaal gaar, laat de pompoen goed uitlekken en plaats de pompoen dan terug in de pan en verwarm om het resterende vocht te verwijderen. Zodra dit is gebeurd, voeg je toe aan een keukenmachine en maal je tot een gladde massa.
- Zodra je pompoenpuree klaar is, doe je al je ingrediënten in een blender en mix je op de hoogste stand tot een gladde massa! Het kan zijn dat je af en toe de zijkanten moet schrapen. Afhankelijk van de consistentie van je mengsel, voeg je melk naar keuze of water toe om aan te passen.
- Serveer in een kopje naar keuze en geniet!