4 punten om op te letten bij detox thee

Detox thee is nu al een aantal jaren populair en dan voornamelijk onder mensen die regelmatig gezonde voedingswinkels bezoeken of die gebruik maken van alternatieve medicatatie. Vandaag de dag is detox thee echter big business en vele beroemdheden promoten dan ook de voorgestelde voordelen van deze producten via sociale media. Detox thee is feitelijk de vloeibare versie van waist trainers geworden; ze worden gepresenteerd met dramatische voor- en na resultaten en de verhalen van beroemdheden zorgen ervoor dat ze veel aandacht krijgen. Het is echter maar de vraag of ze daadwerkelijk werken. Voordat je veel geld uitgeeft aan een detox thee, is het dan ook goed om eerst de volgende punten te overwegen.

1. Je moet nog steeds op dieet en sporten

Er zijn afslankthee merken die gepromoot worden met als bijvoeging dat de beste resultaten alleen bereikt worden als ze gebruikt worden in combinatie met genoeg water, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. De meeste detox thee producten worden dan ook verkocht in combinatie met een dieetplan en fitnessroutine. Het is dus onduidelijk hoezeer de detox thee bijdraagt aan het gewichtsverlies en hoe veel op de rekening van al die lichaamsbeweging en gezonde voeding komt. Het is daarbij lastig om vast te stellen hoeveel baat mensen daadwerkelijk gehad hebben bij het consumeren van deze thee producten. Het is in ieder geval wel duidelijk dat alleen maar een thee van tijd tot tijd drinken, niet zal leiden tot significant gewichtsverlies. Je kan een detox thee dus niet combineren met pizza, hamburgers en taco's en nog steeds verwachten dat je gewicht gaat verliezen.

2. Je verliest gewicht, maar geen vet

Een detox thee bevat vaak bestandsdelen die een reactie bij het lichaam kunnen uitlokken waardoor deze snel veel water verliest. Twee kopjes water wegen al snel een pond en het verliezen van water kan je dus significant lichter doen voelen, ondanks dat je geen grammetje lichaamsvet hebt verloren. Detox thee kan ook een sterk laxerend effect hebben waardoor het lichaam zich snel ontdoet van afvalstoffen in je spijsverteringskanaal. Hierdoor kan je buik platter worden en zal je je lichter voelen zonder dat je lichaamsvetpercentage significant zal zijn veranderd. Het zijn deze snelle oplossingen die je de motivatie kunnen geven om gezonder te gaan eten en vaker te gaan sporten, wat uiteindelijk de ware sleutel tot een beter gewicht is. De korte-termijn effecten van de detox thee zullen echter snel verdwijnen als je deze niet combineert met een gezonde levensstijl.

3. Mogelijke bijwerkingen

In tegenstelling tot normale thee producten, bevat detox thee vaak ook meerdere kruiden die de eetlust remmen, de stofwisseling stimuleren en op een andere wijze gewichtsverlies bevorderen. Een goed voorbeeld hiervan is senna, een plant met natuurlijke, laxatieve eigenschappen. Mogelijke bijwerkingen van senna zijn buikpijn en ongemak, krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en diarree. Het overmatig gebruik van senna kan leiden tot een tekort aan kalium. Een ander populair bestandsdeel is guaraná, een plant die ook vaak wordt toegevoegd aan energiedrankjes. Bijwerken van guaraná zijn nervositeit, rusteloosheid, buikirritatie, misselijkheid, hoofdpijn, angstigheid en een onregelmatige hartslag.

Voordat je begint met het consumeren van een detox thee is het dus belangrijk om jezelf eerst goed in te lezen zodat je ervan op de hoogte bent wat er mogelijk allemaal in de thee zit. Ook volledig natuurlijke producten kunnen namelijk vervelende bijwerkingen hebben en dan met name als je er te veel van consumeert.

4. Kijk uit met cafeïne

De meeste detox thee varianten bevatten cafeïne, omdat dit een pepmiddel is die de eetlust remt en de spijsvertering stimuleert om zich te ontdoen van alle afval producten. Cafeïne kan je ook een energie boost geven waardoor je langer en beter kan sporten. Te veel cafeïne kan echter voor slaapproblemen zorgen waardoor de positieve effecten van de thee ongedaan worden gemaakt. Te weinig slaap kan namelijk leiden tot overmatig eten en snack gedrag. Een goede vuistregel om aan vast te houden is om ten minste 6 uur voor het slapen gaan geen producten met cafeïne meer te consumeren voor optimale nachtrust.

Een detox thee kan dus de optimale stimulans zijn die je nodig hebt om dat overtollige gewicht kwijt te raken. Wees er echter wel van bewust dat een ontgiftende thee geen wondermiddel is en dat je dus ook moeten blijven bewegen en gezond moet blijven eten.

Andere interessante artikelen