maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

5 Massagetechnieken Voor Een Betere Bloedsomloop

Niet alleen is een massage een heerlijke manier om totale ontspanning te ervaren en pijn te verlichten, het is ook een krachtig middel om je doorbloeding te verbeteren. Het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van een goede doorbloeding zijn essentieel voor het behouden van een optimale gezondheid. Maar hoe kan een massage hieraan bijdragen? In deze blog gaan we dieper in op de vijf effectieve massagetechnieken die kunnen bijdragen aan een betere bloedsomloop.

Wat is een slechte bloedsomloop?

De bloedsomloop in ons lichaam zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam worden getransporteerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Een slechte bloedsomloop houdt in dat het transport van bloed door het lichaam minder efficiënt verloopt. Als gevolg hiervan kan het lichaam niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen transporteren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Welke klachten heb ik bij een slechte bloedsomloop?

Een verminderde bloedsomloop kan op verschillende manieren tot uiting komen en kan resulteren in de volgende symptomen:

 • Koude handen en voeten
 • Zwellingen van de benen en enkels
 • Tintelingen in de ledematen
 • Vermoeidheid en zwakte

Wat kan ik zelf doen als ik een slechte bloedcirculatie heb?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om de bloedsomloop te verbeteren en de symptomen van een slechte doorbloeding te verminderen, zoals:

 1. Stop met roken
 2. Roken vernauwt de bloedvaten, vermindert de bloedcirculatie en kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk.

 3. Volg een gezond dieet
 4. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop. Vermijd ook overmatig zout en vetrijk voedsel.

 5. Vermijd langdurig zitten
 6. Door lange periodes te zitten kan de bloedcirculatie verlagen. Sta regelmatig op, rek je uit of maak een korte wandeling om de doorbloeding te stimuleren.

 7. Verminder stress
 8. Langdurige stress kan de bloeddruk verhogen en de bloedvaten vernauwen. Probeer stress te verminderen, bijvoorbeeld door te mediteren of deel te nemen aan een yogales.

Hoe kan ik de bloedcirculatie verbeteren?

Naast deze vier stappen richting een betere bloedsomloop, is regelmatige lichaamsbeweging ook van groot belang. Door dagelijks 30 minuten te bewegen, door te wandelen, fietsen of zwemmen, kun je al een flinke stap zetten naar een verbeterde bloedsomloop.

Een manier om actief gebruik te maken van je spieren is door een bloedsomloop stimulator te gebruiken, zoals een Circulator. Een circulator verbetert de bloedcirculatie in de benen en voeten door gecontroleerde elektrische impulsen naar de spieren te sturen, wat leidt tot samentrekking van de spieren. Deze spiercontracties vergemakkelijken het pompen van bloed naar het hart door de aderen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Wanneer moet ik naar de dokter als ik een slechte bloedsomloop heb?

Als je regelmatig last hebt van symptomen van een slechte bloedsomloop, is het verstandig om medische hulp in te roepen. Een arts kan de onderliggende oorzaak van je symptomen onderzoeken.

5 Oefeningen om de bloedsomloop te verbeteren

Beenmassage

Leg massage

Voeten en benen zijn vaak de plekken waar je de symptomen van een slechte bloedsomloop kunt ervaren, zoals pijn en een zwaar gevoel. Een eenvoudige beenmassage is daarom een effectieve massagetherapie voor het verbeteren van de bloedsomloop in de benen. Daarnaast kan deze massage ook verlichting bieden bij spataderen.

Een beenmassage begint bij de enkel en gaat geleidelijk omhoog naar de lymfeklieren aan de achterkant van de knie en lies. Vervolgens worden de spieren rond de dijen gemasseerd om het lymfestelsel te stimuleren. Tijdens deze massage wordt lichte druk gebruikt om pijn te verlichten, dus het is belangrijk om rustig aan te doen en niet te hard of te snel te masseren.

Zweedse Massage

Swedish Massage

De Zweedse massage is een klassieke massage techniek die zich richt op het stimuleren van de bloedstroom en het verminderen van spierspanning. Door middel van verschillende manipulaties van de spieren, zoals kneden, strijken en kloppen, kan deze massage helpen om de doorbloeding te verbeteren en de algehele ontspanning te bevorderen.

Door het lichaamsweefsel in dezelfde richting te masseren als de bloedstroom naar het hart, wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit bevordert niet alleen de terugkeer van bloed naar het hart, maar biedt ook verlichting aan het lymfestelsel, dat afhankelijk is van spierbeweging om bloed te transporteren.

Pfrimmer Diepe Spiertherapie

Pfrimmer Deep Muscle Therapy

Deze massage techniek is ontwikkeld door Therese C. Pfrimmer en richt zich op het losmaken van diepe spierknopen en het bevorderen van de bloedcirculatie. Door deze spiertechniek over het hele lichaam uit te voeren, kan het beknelde zenuwen verlichten, lymfevloeistof naar spiercellen brengen, gifstoffen uit de spieren spoelen en de bloedsomloop verbeteren.

Diepe Weefselmassage

Deep Tissue Massage

Deze techniek is vergelijkbaar met de Pfrimmer techniek en richt zich op het bereiken van dieper gelegen weefsels om de bloedstroom te verbeteren en de spierspanning te verminderen. Diepe weefselmassages helpen ook om de gifstoffen en celresten weg te spoelen.

Manuele lymfedrainage

Manual Lymphatic Drainage

Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die gericht is op het bevorderen van de lymfestroom en het verminderen van vochtophopingen in het lichaam. Door middel van ritmische bewegingen en zachte druk kan deze massage helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te ontgiften. Door zachtjes de huid te strekken in de richting van de lymfestroom wordt de bloedcirculatie bevorderd.

Masseren als hulpmiddel om de bloedsomloop te verbeteren

Een massage is meer dan een verwenmoment: het kan een krachtig hulpmiddel zijn in het proces om je doorbloeding te verbeteren. Het verbeteren van je bloedsomloop is essentieel voor een optimale gezondheid en er zijn verschillende manieren waarop je dit kan bereiken. Door te stoppen met roken, gezond te eten, stressvermindering en regelmatige beweging kan je je bloedsomloop al verbeteren. Bovendien kunnen effectieve massagetechnieken zoals beenmassages, lymfedrainage en Zweedse technieken een waardevolle aanvulling zijn op je inspanningen om je bloedsomloop te verbeteren. Dus, waar wacht je nog op? Duik in de wereld van massages en omarm een ontspannen én gezonder leven!

Andere interessante artikelen