Alles wat je moet weten over Activated Charcoal

Van activated charcoal poeder tot activated charcoal tabletten, pillen en gezichtsmaskers, dit natuurlijk ingrediënt is te vinden in bijna alle mogelijke vormen. Dit ingrediënt wordt al eeuwenlang als medicinaal product gebruikt. De oude Egyptenaren, Grieken en Chinezen hebben het allemaal om verschillende redenen gebruikt. Laten we echter eerst, voordat je te enthousiast wordt, eens kijken naar alles wat er te weten valt over activated charcoal.

Wat is Activated Charcoal?

Activated Charcoal is een fijn, reukloos, zwart poeder die wordt verkregen door de verhitting van natuurlijke koolstofbronnen, zoals zaagsel, kokosnootschalen, beenderkool, petroleumcokes, steenkool of turf. Door verwerking bij zeer hoge temperaturen verandert de interne structuur van de houtskool terwijl het oppervlak wordt vergroot en de poriën kleiner worden. Als gevolg hiervan wordt de houtskool "geactiveerd". Hier moet je in gedachten houden dat Activated Charcoal niet de houtskool is die je gebruikt om je barbecue aan te steken. Hoewel beide van dezelfde producten zijn gemaakt, bevatten houtskoolbriketten extra giftige stoffen en zijn ze niet bij hoge temperatuur 'geactiveerd'. Bovendien is het poreuzer dan in vergelijking met gewone houtskool.

Hoe werkt Activated Charcoal?

Zoals we hierboven hebben gezien, wordt Activated Charcoal Poeder gemaakt door natuurlijke koolstofbronnen te oververhitten. De toxine-absorberende eigenschappen van dit ingrediënt hebben een breed scala aan vermeende (cosmetische) eigenschappen, waarvan slechts enkele wetenschappelijk bewezen zijn. Actieve kool draagt bij aan vermindering van gasophoping in de darmen en draagt bij tot de vermindering van (excessieve) flatulentie/winderigheid, bij het innemen van 1 g ten minste 30 minuten vóór en 1 g kort na een maaltijd. Ondanks dat actieve kool ongetwijfeld het meest populair is voor het verminderen van winderigheid of andere ongemakken in de darmen, wordt dit natuurlijke ingrediënt ook voor andere doeleinden gebruikt:

  • Tanden bleken
  • Verwijderen van gifstoffen
  • Anti-ageing
  • Make-up
  • Het filteren van water
  • Scrubs

Andere interessante artikelen