Alles wat je moet weten over Activated Charcoal

Geloof het of niet, activated charcoal is overal. Of je nu door de beauty afdeling in een plaatselijke supermarkt wandelt of online surft, je hebt waarschijnlijk gemerkt dat activated charcoal producten de schoonheids- en gezondheidsmarkt praktisch hebben overgenomen.

Het zal je verbazen dat activated charcoal ooit werd beschouwd als het universele tegengif, [1] en tegenwoordig wordt het nog steeds gezien als een krachtige natuurlijke behandeling. Van activated charcoal poeder tot activated charcoal tabletten, pillen en gezichtsmaskers, dit magische ingrediënt is te vinden in bijna alle mogelijke vormen.

Hoewel dit magische ingrediënt momenteel erg populair is, wordt het al eeuwenlang als medicinaal product gebruikt. De oude Egyptenaren, Grieken en Chinezen hebben het allemaal om verschillende redenen gebruikt. Laten we echter eerst, voordat je te enthousiast wordt, eens kijken naar alles wat er te weten valt over activated charcoal.

Wat is Activated Charcoal?

Activated Charcoal is een fijne, reukloze, zwarte poeder die wordt verkregen door oververhitting van natuurlijke koolstofbronnen, zoals zaagsel, kokosnootschalen, beenderkool, petroleumcokes, steenkool of turf. Door verwerking bij zeer hoge temperaturen verandert de interne structuur van de houtskool terwijl het oppervlak wordt vergroot en de poriën kleiner worden. Als gevolg hiervan wordt de houtskool "geactiveerd".

Hier moet je in gedachten houden dat Activated Charcoal niet de houtskool is die je gebruikt om je barbecue aan te steken. Hoewel beide van dezelfde producten zijn gemaakt, bevatten houtskoolbriketten extra giftige stoffen en zijn ze niet bij hoge temperatuur 'geactiveerd'. Bovendien is het poreuzer dan in vergelijking met gewone houtskool.

Hoe werkt Activated Charcoal?

Zoals we hierboven hebben gezien, wordt Activated Charcoal Poeder gemaakt door natuurlijke koolstofbronnen te oververhitten. De toxine-absorberende eigenschappen van dit magische ingrediënt hebben een breed scala aan cosmetische en medicinale eigenschappen, hoewel dit nooit echt wetenschappelijk bewezen is.

Activated Charcoal, wat een extreem absorberende werking heeft, kan helpen gifstoffen en chemicaliën in het lichaam te absorberen. Tegelijkertijd voorkomt Activated Charcoal dat deze gifstoffen en chemicaliën in het lichaam worden opgenomen.[2]

Omdat Activated Charcoal niet door het lichaam wordt opgenomen, verlaten de aan het oppervlak gebonden gifstoffen en chemicaliën het lichaam via de ontlasting. Het is ook in de volksmond bekend als "Black Magic", waar zwart staat voor zijn kleur en magie staat voor het vermogen om allerlei kwalen te verhelpen, van ziektekiemen tot parasieten.

Activated Charcoal – Hoe Het Helpt Bij Het Ontgiften Van Je Lichaam

Twee glazen met geactiveerde houtskool limonade op een zwart plakje met daarnaast 2 citroenen

Er zijn verschillende factoren die een giftige belasting in ons lichaam veroorzaken, zoals chemicaliën in het water dat we drinken, pesticiden op ons voedsel of blootstelling aan schimmels. Hiernaast lijden velen van ons aan chronische ziekten, waardoor we kwetsbaarder zijn voor deze factoren. Dit is waar Activated Charcoal een goed hulpmiddel kan zijn en de giftige belasting op ons lichaam kan verminderen.

Het reinigen van het maag-darmkanaal is uiterst belangrijk om de algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. Activated Charcoal kan worden gebruikt om een gezond spijsverteringskanaal te bevorderen door vele gifstoffen af te voeren. Het verwijderen van deze schadelijke gifstoffen uit het lichaam biedt verlichting van gewrichtspijn, verhoogt de energie, verhoogt de lichamelijke en geestelijke gezondheid en nog veel meer.

Bovendien zijn er tal van Activated Charcoal tabletten voor een opgeblazen gevoel die helpen bij het verminderen van overmatig gasvorming en een opgeblazen gevoel. Doordat bijproducten in voedsel, die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van gas en ongemak, worden gebonden aan de Activated Charcoal zal het een opgeblazen gevoel helpen verminderen.

Hoe Te Gebruiken?

Activated Charcoal is een krachtige ontgiftiger. Er zijn talloze manieren om actieve kool te gebruiken voor lichaamsontgifting. Laten we kijken:

 • Activated Charcoal Capsules – Er zijn tegenwoordig verschillende gemakkelijk door te slikken supplementen op de markt. Het nemen van Activated Charcoal Capsules vóór een maaltijd helpt de spijsvertering te bevorderen terwijl het metabolisme wordt gestimuleerd.
 • Activated Charcoal Drankjes – Heb je ooit gedacht aan Activated Charcoal limonade? Je kunt het Activated Charcoal Poeder toevoegen aan je glas water of je favoriete sap en er je eigen heerlijke detoxdrank van maken.
 • Activated Charcoal Detox Bad – Het enige wat je hoeft te doen is Activated Charcoal toevoegen aan het badwater en de detoxresultaten zullen verbeteren.

Andere Belangrijke Toepassingen en Voordelen Van Actieve Kool

Een zwarte tandenborstel met daarop geactiveerde houtskool tandpasta en op de achtergrond een wazig gezicht met een glimlach
 1. Tanden Bleken

  Heb je vlekken op je tanden? Maak je geen zorgen. Activated Charcoal kan tanden witter maken. Bovendien verandert het de pH-balans in de mond, wat helpt bij het bevorderen van een goede mondgezondheid zoals het voorkomen van gaatjes, tandvleesaandoeningen en slechte adem.

  Actieve kool helpt om tanden witter te maken doordat het effectief is in het absorberen van microscopische restjes en tandplak die verantwoordelijk zijn voor het kleuren van tanden. Het is niet alleen goedkoop, maar ook een natuurlijke oplossing voor een heldere en zelfverzekerde glimlach.

  Hoe Te Gebruiken?

  De markt wordt overspoeld met Activated Charcoal tandpasta. Je kunt de tandpasta proberen of je kunt je tandenborstel nat maken en in Activated Charcoal Poeder dompelen. Poets normaal terwijl je speciale aandacht besteedt aan gebieden die vlekken vertonen. Spel je mond goed na het tandenpoetsen met Activated Charcoal Poeder.

 2. Water Filtratie

  Water is een basisbehoefte voor welzijn. Helaas bevat normaal kraanwater enkele ongewenste stoffen en bevat het toxines, chemicaliën en fluoride. Maak je geen zorgen. Het gebruik van actieve kool kan helpen het water schoon te maken, alle onzuiverheden te verminderen en het veilig te maken voor drink doeleinden. Het houdt echter geen hard water mineralen, bacteriën of virussen vast.

  Hoe Te Gebruiken?

  Tegenwoordig zijn er veel actieve kool waterfilters op de markt waaruit je kunt kiezen. Neem het eenvoudig mee naar huis en installeer het om te genieten van puur drinkwater.

 3. Huid- en Lichaamsverzorging

  Een glimlachende vrouw met een geactiveerd houtskool masker op

  De effectiviteit van Activated Charcoal is hier niet beperkt. Het zal je verbazen dat het wonderen kan doen voor je huid. Het wordt gebruikt bij het tekenen van microdeeltjes zoals stof, gifstoffen, chemicaliën en vuil, waardoor het oppervlak van de huid er schoner en gladder uitziet. Bovendien wordt het tegenwoordig ook in deodorants gebruikt. Actieve kool kan onaangename geuren en fatale gassen absorberen, waardoor het ideaal is voor het ontgeuren van schoenen, oksels en koelkasten. Bovendien wordt het ook gebruikt om huidinfecties te behandelen

  Aangezien actieve kool een antibacterieel effect kan hebben, helpt het bij het absorberen van gevaarlijke bacteriën door verwondingen. Het helpt ook bij het verlichten van irritaties en jeuk dat veroorzaakt wordt door insectenbeten, slangenbeten of uitslag van gifeik of gifsumak, door te voorkomen dat de gifstoffen in het lichaam worden opgenomen.

  Hoe Te Gebruiken?

  • Om acne te behandelen: Meng 1 capsule Activated Charcoal met twee theelepels aloë vera-gel. Breng het zachtjes aan op het hele gezicht. Eenmaal droog, spoel het grondig af.
  • Om een bijensteek of muggenbeet te behandelen: meng een capsule actieve kool met een halve theelepel kokosolie. Breng het aan op het desbetreffende gebied. Breng het elke 30 minuten opnieuw aan totdat irritaties en jeuk zijn opgelost.
 4. Anti-ageing

  Ongetwijfeld is veroudering een natuurlijk levensproces. Maar onze hectische levensstijl kan ons blootstellen aan verschillende gifstoffen, wat leidt tot voortijdige veroudering. Dit is waar actieve kool kan helpen. Het helpt bij het afvoeren van de meeste gifstoffen en chemicaliën uit het lichaam, terwijl het ten goede komt aan belangrijke lichaamsorganen.

  Hoe Te Gebruiken?

  Het enige wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je een Activated Charcoal Tablet na blootstelling aan zware metalen, niet-organisch voedsel of andere toxines inneemt. De hoeveelheid actieve kool kunnen echter van persoon tot persoon verschillen.

Is Activated Charcoal Veilig?

In de meeste gevallen wordt actieve kool als veilig beschouwd. Er zijn zeldzame bijwerkingen en deze zijn zelden ernstig.

Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van Activated Charcoal zijn:

 • Misselijkheid en overgeven
 • Zwarte ontlasting
 • Constipatie (verstopping)

De situatie kan anders zijn wanneer het wordt gebruikt als een tegengif voor gif. Er is een mogelijkheid dat het product in de longen terecht komt en niet in de maag, vooral wanneer een ontvanger braakt of semi-bewust of slaperig is. Om een dergelijk risico te voorkomen, wordt het ten zeerste aanbevolen om de actieve kool alleen aan een volledig bewust persoon te geven.

Actieve kool kan de opname van bepaalde medicijnen verminderen. Dus als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, wordt het ten zeerste aanbevolen om een arts te raadplegen voordat je dit product inneemt.

Belangrijke Veelgestelde Vragen Met Betrekking Tot Actieve Kool

 1. Wat is het verschil tussen "activated charcoal" en "actieve kool"?

  Veel mensen hebben een misvatting dat activated charcoal verschilt van actieve kool. Maar dat is niet zo. Beide termen zijn identiek. "Actieve kool" is een meer algemene term, terwijl "activated charcoal" veel wordt gebruikt in de industriële sector.

 2. Waarvoor kan ik activated charcoal gebruiken?

  Omdat het een zeer veelzijdig product is, kan het worden gebruikt voor waterfiltratie, reiniging, ontgifting en voor de behandeling van verschillende kwalen. Het is ook zeer voordelig bij het behandelen van overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel. Omdat het zeer kleine deeltjes absorbeert, kan het op grote schaal worden gebruikt voor het reinigen en ontgiften van producten, waaronder koelkastwaterfilter, scrubs, deodorisers, reinigingsmiddelen en nog veel meer. Je kunt het ook proberen toe te voegen aan je eten en drinken.

 3. Hoe lang gaat Activated Charcoal mee? Gaat het over de datum?

  Wanneer het product wordt bewaard in een luchtdichte verpakking kan actieve kool een leven lang meegaan. Wanneer het echter in contact komt met de omgeving, kan actieve kool verschillende milieuverontreinigende stoffen opnemen. Er is geen dergelijke houdbaarheidstermijn, maar bepaalde willekeurige overheidsvoorschriften kunnen een maximale einddatum vereisen.

 4. Kan het gegeten worden?

  Ja, dat kan absoluut! Tegenwoordig consumeren veel mensen Activated Charcoal tabletten of -pillen om hun spijsverteringsproblemen op te lossen en het lichaam te ontgiften. Ze gebruiken het ook als onderdeel van een lichaamsreiniging. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om contact op te nemen met een arts voordat je het consumeert.

  Het kan ook interfereren met medicijnen, dus vermijd het nemen van actieve kool tegelijk met medicijnen.

Conclusie

Activated Charcoal is een superfood dat sinds eeuwen een breed scala aan uiteenlopende doeleinden bevat. Hiernaast kan het ook de voordelen hebben om vergiftiging tegen te gaan, een lager cholesterol te behandelen, de nierfunctie te bevorderen en gasvorming te verminderen. Studies die deze voordelen ondersteunen, zijn echter meestal zwak. Ook worden verschillende andere voordelen van actieve kool niet door de wetenschap ondersteund. Houd dit in gedachten wanneer je het probeert. Maar het is zeker het proberen waard!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC4767212), Mar 2016
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 25455049), Jan 2015
 3. MedlinePlus - Health Information from the National Library of Medicine

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met