Alles wat je moet weten over het kruid Kurkuma

Kurkuma, ook bekend als het gouden kruid of de Indiase saffraan, is een oud kruid dat al sinds de oudheid wordt gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden. Curcuma longa is de botanische naam voor de kurkuma-plant die meestal wordt geoogst in India en andere Zuidoost-Aziatische landen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid afgeleid van de wortelstok van de kurkuma-plant. Het gebruik van kurkuma bij het koken is niet nieuw en wordt zelfs al duizenden jaren in Aziatische keukens mee gewerkt! Kurkuma is een lid van de gemberfamilie en is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een specerij, poeder, wortel, capsule, thee en extracten. Daarnaast is kurkuma ook bijzonder populair bij ongemakken rondom de gewrichten, botten en huid. Om deze reden staat kurkuma bekend als een van de meest effectieve superfoods in de wereld.

Wat is curcumine?

Er zijn talloze bestanddelen te vinden in kurkuma, waarbij curcumine het belangrijkste bestanddeel is. Het is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma en heeft verschillende antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. De hoeveelheid curcumine in kurkuma is echter niet zo groot.[1]Het wordt dus extreem moeilijk om voldoende curcumine-inname te krijgen door kurkuma alleen als kruid in de maaltijden te gebruiken. Supplementen bieden hiervoor een uitkomst.

Veelgestelde vragen over kurkuma capsules

Zijn kurkuma en curcumine niet hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Curcumine is niet hetzelfde als kurkuma. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt van kurkuma dat verantwoordelijk is voor de meeste kenmerken waarvoor dit supplement wordt gebruikt. Het geeft ook kurkuma zijn karakteristieke gele kleur.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik kurkuma consumeer?

Kurkuma is een specerij en wordt vaak als veilig beschouwd.Curcumine capsules bevatten een hoog percentage curcumine en een overdosis kan bijwerkingen veroorzaken.

Kan ik Curcumine capsules tijdens zwangerschap en borstvoeding nemen?

Veel moeders consumeren kurkuma als onderdeel van hun dieet tijdens hun zwangerschap en borstvoeding. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om een arts te raadplegen voordat je supplementen neemt.

Zijn curcumine supplementen veilig?

Afgeleid van kurkuma-extract, is curcuminesupplement als veilig bestempeld zonder bekende bijwerkingen. Dat gezegd hebbende, zorg er altijd voor dat je supplementen van hoge kwaliteit koopt die je vertrouwd.

Andere interessante artikelen