Hoe jij jouw darmen op natuurlijke wijze reinigt

Je darmen reinigen, ook wel een colon cleanse genoemd, gaat over het 'detoxen' van de darmen en wordt online aangeprezen als een effectieve manier over het bevorderen van de gezondheid in de darmen. Maar is dat ook zo?

Wat is een colon cleanse?

De darmen spelen een grote rol in onze spijsvertering. De dikke darm, ook wel de colon genoemd, zorgt ervoor dat vocht, zout, vitaminen en voedingsstoffen die niet verteerd konden worden in de dunne darm worden onttrokken. Wanneer de dikke durm niet goed functioneert, worden er echter ook gifstoffen en slechte bacteriën onttrokken. Door de opname van gifstoffen en slechte bacteriën kunnen de darmwanden volraken met gehard slijm of slechte bacteriën, waardoor het lichaam moeite krijgt met het verteren van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Hierdoor kan je verschillende klachten ervaren, zoals constipatie, hoofdpijn, flatulentie, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en vermoeidheid. We kunnen daarom stellen dat de darmen van een grote invloed zijn op je welzijn.

Verschillende soorten darmreiniging

De darmen zijn een van de belangrijkste organen in ons lichaam en hebben een grote invloed op ons welzijn. Niet gek dat de darmen daarom een belangrijk doelwit zijn geworden van supplementen merken, influencers en online bloggers die beweren dat je de darmen kunt reinigen met hun supplementen. Er zijn echter meer manieren om een colon cleanse te ondergaan. Zo kan je ervoor kiezen om een specialist in te schakelen die bij jou een behandeling kan uitvoeren of om je dieet te wijzigen. Daarnaast zijn er ook verschillende supplementen die je kunt overwegen.

Water wat in de lucht is gegooid op een witte achtergrond
Colonhydrotherapie

Een Colonhydrotherapie is een behandeling waarbij de dikke darm over de gehele lengte wordt gereinigd met gezuiverd water. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een machine die water door de dikke darm spoelt. Er wordt een canule, een holle buis, aangebracht in het lichaam en daarop wordt de afvoer- en invoerslang aangesloten. Hierna wordt er gefilterd water door de dikke darm gespoeld dat er voor zorgt dat afvalstoffen zacht worden en langzaam losweken van de darmwanden, waardoor de dikke darm effectief wordt gereinigd.

Een salada met sla, tomaat, rode uien en paprika en een vork met daarop wat sla en een stuk tomaat
Colon Cleanse Dieet

Met de juiste voeding en het drinken van genoeg water, kan je zelf een colon cleanse uitvoeren. Voedingsmiddelen die een positieve werking hebben op het spijsverteringsproces, zijn vezelrijke producten, gefermenteerde voeding, en groene groentes. Vezelrijke producten worden niet verteerd, maar zorgen ervoor dat al het voedsel wordt meegenomen in plaats van dat het blijft hangen. Gefermenteerde voeding bevat bacteriën die ervoor zorgen dat bepaalde voedingstoffen opgenomen worden, en deze zorgen ervoor dat bepaalde giftstoffen verdreven kunnen worden uit het lichaam.

Een houte lepel met daarin en er naast meerdere transparante capsules met licht bruin poeder erin
Supplementen

Wil je niet heel je dieet omgooien, maar heb je ook geen zin in een professionele darmreiniging? Er zijn ook supplementen beschikbaar, die speciaal zijn ontwikkeld om de darmen helpen te reinigen. Deze supplementen bevatten veelal natuurlijke ingrediënten en voedingsstoffen die vaak worden gevonden in een dieet zoals hiervoor beschreven.

Andere interessante artikelen