Wat is hennep? - Alles wat je moet weten over deze wonderlijke plant

Hennep is een ongelofelijke plant met een lange geschiedenis in de hele beschaving. Hennep wordt veel gebruikt als katalysator bij het produceren van essentiële hulpbronnen, van papier en touw tot kleding en nog veel meer. Archeologen hebben zelfs bewijs gevonden van de hennepplant die werd gebruikt in het oude Mesopotamië, dat van minstens 8.000 jaar voor Christus dateert. [1]

Met de recente uitbarsting van de vraag naar natuurlijke producten, ondergaan de hennepindustrie en producten op basis van hennep een renaissance. De associatie met marihuana heeft echter velen ertoe gebracht zich af te vragen of het illegaal en veilig is om te gebruiken. Lees meer om alles te weten te komen over hennep en antwoorden te vinden op deze vragen!

Wat is hennep?

Hennep is een tweehuizige plant (een plantengroep met verschillende mannelijke en vrouwelijke planten) die verwijst naar de niet-psychoactieve variëteiten van Cannabis Sativa (wetenschappelijke naam van de hennep). Ook bekend als industriële hennep, bevat het weinig tot geen THC. Hennep is een rotatiegewas dat CO2 inademt, de grond ontgift en tegelijkertijd bodemerosie voorkomt. Hennepextract wordt opgenomen in de bodem en levert essentiële voedingsstoffen.

Hennep kan worden geteeld als een hernieuwbare bron voor grondstoffen en kan verder worden opgenomen in een breed spectrum van producten. De stengels en vezels kunnen worden gebruikt in bouwmaterialen, kleding van hennep, papier, biobrandstof en meer. De bloemen en zaden worden op grote schaal gebruikt in natuurlijke lichaamsverzorgings- en gezondheidsproducten. Bovendien beschouwen veel hennepzaden superfood vanwege het rijke voedingsprofiel en de vele gezondheidsvoordelen. Bovendien beschouwen veel mensen hennepzaad als een superfood vanwege het rijke voedingsprofiel en de vele voordelen voor de gezondheid.

Oorsprong en geschiedenis van hennep

Waar komt hennep vandaan? Volgens historische gegevens is hennep afkomstig uit Azië, met name uit de Himalaya. Het is ook bekend dat hennep 10.000 jaar geleden werd gebruikt in het Taiwanese gebied. Aanvankelijk werd hennep gebruikt voor kleding, touwen, schoeisel en als voedselbron. Volgens sommige gegevens werd hennep voor het eerst gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen in China, tussen 2838 - 2698 voor Christus. Hennep werd voornamelijk gebruikt voor het maken van oliën en thee die de pijn verlichten. Verder werden verse bladeren rond wonden gewikkeld na gevechten voor snellere genezing.

Het verschil tussen hennep en marihuana uitgelegd

Is hennep een medicijn? Het is een veel voorkomende misvatting onder mensen dat hennep hetzelfde als marihuana is, een bekende drug. Nou, dat is niet waar! Hoewel ze allebei tot dezelfde cannabisfamilie behoren, zijn ze genetisch verschillend. Ze verschillen niet alleen in chemische samenstelling, maar ook in hun gebruik en teeltmethoden. Laten we er dieper op ingaan:

Uiterlijk

Hennepblad is heel anders dan dat van marihuana. De hennepplant wordt langer en smaller met dunne bladeren op het bovenste gedeelte van de plant. Aan de andere kant heeft marihuana een bossige uitstraling met brede bladeren en dichte toppen.

Chemische samenstelling

Marihuana bevat tot 30% THC - de stof die verantwoordelijk is voor het "high worden". Hennep bevat niet meer dan 0,3% THC. Dus het antwoord op de meest gestelde vraag: "kun je hennep roken?" is ja, je kunt hennep roken, maar je wordt er niet high van, in tegenstelling tot marihuana. Het verschil in hun THC-gehalte is ook een primaire factor in hun legaliteit.

Teelt

Beide planten worden in volledig verschillende omgevingen gekweekt. Met een groeicyclus tussen de 108 en 120 dagen kan hennep in de meeste klimaten worden geteelt. Ter vergelijking: de marihuanaplant moet worden gekweekt in een warm, vochtig en gecontroleerd klimaat. Het heeft een groeicyclus van 60-90 dagen.

hemp marijuana
HENNEP MARIHUANA
THC in hennep is niet meer dan 0,3 Bevat 5-35% THC
Niet psycho-actief Psycho-actief
Aanpasbaar en gecultiveerd in de meeste klimaten Gecultiveerd in een gecontroleerde omgeving
Gebruikt voor textiel, touw, papier en voedings- en gezondheidssupplementen Gebruikt voor medicinale en recreatieve doeleinden

Hoe wordt hennep verwerkt?

Hennep wordt op een specifieke manier gekweekt voor de productie van van hennep afgeleide supplementen en medicijnen. Industriële hennep wordt geoogst met behulp van geavanceerde oogstapparatuur zoals maaidorsmachines. Deze machines snijden de hennepplant aan de basis, snijden de bloeiende kop voor zaadverwerking en de stengel voor vezelverwerking. Terwijl aan de andere kant medische hennep met de hand wordt geoogst om ervoor te zorgen dat de bloemhoofdjes schoon en intact worden gehouden.

Hennep verwerken is een proces van nat en droog materiaal dat nodig is om de hennep voor te bereiden op voedsel, industrieel en medisch gebruik. Het drogen en bewaren ervan wordt beschouwd als een van de meest cruciale stappen van de verwerking na het oogsten, omdat het de kwaliteit van hennepproducten bepaalt. Wanneer de oogst schoon, snel en met minimale schade wordt gedroogd, maximaliseert het de productkwaliteit, ook dat voor voedsel en medicijnen.

Voedingswaarden van hennep

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) biedt één portie hennepzaden, ofterwijl drie eetlepels, de volgende voedingswaarden: [2]

 • Calorieën - 116
 • Eiwit - 9,47 g
 • Koolhydraten - 2.60 g
 • Vet - 1.20 g
 • Totale vetzuren - 14.62 g
 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren - 1.62 g
 • Meervoudig onverzadigd vet - 11.43 g
 • Verzadigde vetzuren - 1.38 g

Hennepzaden zijn ook verrijkt met vitamine E (0,24 g), calcium (21 g), ijzer (2,38 g), magnesium (210 g), kalium (360 g) en zink (2,97 g)

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hennep?

 1. Rijk aan essentiële voedingsstoffen

  Deze nootachtige zaden met zachte smaak zijn zeer voedzaam. Ze zitten vol met mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, kalium en calcium. Hennep is een enorme bron van GLA, voedingsvezels en alle negen essentiële aminozuren. Het is ook verrijkt met de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6, die een cruciale rol spelen in de optimale werking van het immuunsysteem en de cardiovasculaire gezondheid.

 2. Ondersteunt gezondheid van de huid

  Hennepzaadolie staat bekend om zijn voedende eigenschappen en is zeer gunstig voor de droge, rode en schilferende huid. De vetzuren en vitamines in de olie helpen huiddoorbraken te voorkomen. Met andere woorden, het kan je huid zacht, fris en gehydrateerd houden en wordt daarom veel gebruikt in cosmetische producten zoals lotions, zeep en lippenbalsems. Het helpt ook bij het verbeteren van de algehele immuniteit van de huid en helpt infecties te bestrijden. Hennepzaadolie bevat ook 60% linolzuur dat de normale talgproductie ondersteunt.

 3. Helpt gewichtsbeheersing

  Omdat hennep rijk is aan voedingsvetten en vezels, zorgt het ervoor dat je je langer vol voelt, wat je eetlust onderdrukt. Dit kan helpen met je doelstellingen voor gewichtsbeheersing. Houd er echter rekening mee dat het vetgehalte ook verantwoordelijk is voor de het hoge caloriegehalte. Studies tonen ook aan dat de GLA en omega-3 aanwezig in hennepzaadolie ook kunnen bijdragen aan een gezond gewicht.

 4. Ondersteunt een gezonde spijsvertering

  Naast een hoog eiwit- en vetgehalte zijn hennepzaden ook rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare voedingsvezels. Deze vezelrijke zaden helpen je spijsvertering regelmatig te houden en helpen de groei van nuttige bacteriën in je darmen, die een sterk immuunsysteem en een gezonde spijsvertering ondersteunen.

 5. Verlicht menstruatie symptomen

  Hennepzaadolie bevat veel GLA en helpt tegen menstruatieklachtenn. [3] Volgens studies heeft hennep bewezen zeer effectief te zijn bij het verminderen van gevoelige borsten en pijn, depressie, prikkelbaarheid en vochtretentie. [4] Omdat hennepzaden rijk zijn aan GLA, helpt het bovendien ook de symptomen van de menopauze te reguleren.

 6. Gunstig tijdens de zwangerschap

  Het zal je verbazen dat een hennepzaadsupplement ook een goede optie is voor zwangere vrouwen. Dit is te denken aan de rijke Omega-3-inhoud. Volgens een Amerikaans onderzoek is het tijdens de zwangerschap van essentieel belang om voldoende omega-3-vetzuren te hebben, omdat deze werken als de bouwstenen van de hersenen en het netvlies van de foetus. [5] Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om eerst een arts te raadplegen voordat u tijdens de zwangerschap supplementen neemt.

 7. Verbetert de gezondheid van het haar

  Hennepzaadolie zit boordevol lipiden die breekbaar haar versterken en dikker lijken. Het ondersteunt ook het toevoegen van glans en vocht aan de haarlokken. Regelmatige toepassing van deze olie op de hoofdhuid helpt om meerdere hoofdhuidproblemen te verlichten, waaronder droogheid, roos en jeuk. De hennepzaadolie bevordert de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en verbetert de gezondheid.

Waarvoor wordt industriële hennep gebruikt?

 1. Vezels

  Zoals eerder vermeld, wordt het vezelgehalte van hennep al millennia lang gebruikt voor stoffen, textiel, papier en touw. Het woord 'canvas' is eigenlijk afgeleid van het woord cannabis.

 2. Constructies

  Het zal je verbazen dat hennep kan worden gebruikt bij de productie van verschillende bouwmaterialen zoals biologisch afbreekbare kunststoffen, beton-achtige bouwblokken en houtvervangers. Bovendien wordt het ook gebruikt bij de productie van elektronica en auto's.

 3. Biobrandstof

  De olie afgeleid van de stengels en zaden van hennep kan ook worden omgezet in biobrandstoffen zoals biodiesel. Ook bekend als "hempoline", deze biobrandstof wordt gebruikt om motoren aan te drijven.

Is hennep illegaal?

Er was veel chaos rond het legaliseren van hennep. Gelukkig is hennep legaal! Zoals vermeld in een rapport van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, zijn marihuana en hennep afzonderlijke soorten van de cannabisplanten. De Amerikaanse overheid concentreerde zich op de soorten cannabis die THC bevatten en hennep bevat nul of een kleine hoeveelheid THC. De Farm Bill 2018 definieerde hennep als de cultivar Cannabis Sativa L.-planten.

De meeste fabrikanten zorgen ervoor dat de hennepzaadolie en -producten die zij aanbieden geen THC bevatten. Het is echter altijd het beste om de ingrediënten op de etiketten te controleren. Als het geen THC bevat, kan je het veilig gebruiken. Kies ook altijd voor biologische hennepproducten.

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van hennep?

Hoewel hennep tot de cannabisplanten behoort, bevatten ze geen THC - een van de meest actieve ingrediënten. Lokale toepassing van hennepolie kan bij sommige mensen tot lichte irritatie leiden. Het is daarom raadzaam om vooraf een pleistertest uit te voeren.

Omdat hennepzaadolie rijk is aan vet, kan orale consumptie leiden tot spijsverteringsproblemen. Dit kan eenvoudig worden vermeden door eerst een kleine hoeveelheid te consumeren. Er zijn veel potentiële gezondheidsvoordelen van lokale toepassing van hennepolie. Het is echter zeer raadzaam om voor gebruik medisch advies in te winnen.

Conclusie

Laat alle zorgen los - wees gewoon voorzichtig met het THC-gehalte en profiteer van de voordelen van hennep. Het heeft een rijk voedingsprofiel en bevat een hoge hoeveelheid vetzuren, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Al met al zijn hennepzaden ongelooflijk gezond en kunnen ze worden beschouwd als een superfood dat de gezondheidsvoordelen waard is.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met