Wat is collageen? Alles wat je moet weten over collageen

Wat Is Collageen?

Collageen uitgelegd - aminozuur sequentie naar collageen molecule en uiteindelijk collageenvezels

Het woord collageen is afgeleid van het Griekse woord "Kollagen", waar "Kolla" staat voor lijm en het "gen" staat voor iets dat produceert. In eenvoudigere woorden: collageen is een 'lijmproducerend' eiwit dat de weefsels van het lichaam bij elkaar houdt en ondersteunt. Het is de meest essentiële bouwsteen van ons lichaam die tot 30% van onze eiwitten produceert. Al met al is collageen het meest voorkomende eiwit en is het in elk bindweefsel te vinden. Verschillende soorten cellen in de lichaamsweefsels veroorzaken de productie van collageen. Door specifieke aminozuren en peptiden als bouwstenen te gebruiken, bouwen deze verschillende cellen een grote collageen helixstructuur die later wordt gebruikt om lange fibrillen te vormen. Dit helpt bij het ondersteunen van het bindweefsel van het lichaam, flexibiliteit en het vermogen om invloeden van buitenaf te weerstaan. Zeer veerkrachtig collageen helpt ook bij het aanspannen van huidcellen en het versterken van bloedvaten.

Verschillende soorten collageen

Ben je op zoek naar een collagen supplement? Dan heb je waarschijnlijk al talloze soorten voorbij zien komen. Zee collageen, rundercollageen of type I zijn zomaar een paar benamingen die fabrikanten gebruiken om hun collageen product te beschrijven. Maar welke moet je kiezen?

Type I collageen

Dit type collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in ons lichaam en het helpt onze botten, bloedvaten, hoornvliezen, pezen en ander bindweefsel te vormen. Het ondersteunt niet alleen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes, maar verbetert ook de hydratatie en de elasticiteit van de huid. Naarmate je ouder wordt neemt het niveau van het collageen af. Een van de beste bronnen van type I collageen is marine collageen, ook wel viscollageen genoemd.

Type II collageen

Type II komt vooral voor in kraakbeen. Kraakbeen is een bindweefsel dat de lange botten bij de gewrichten beschermt. Bovendien is het een structureel onderdeel van de neus, de ribbenkast, het oor, de luchtwegen en meer. Dat is waarom type II als zeer gunstig wordt beschouwd voor het verbeteren van de gezondheid van gewrichten en het verbeteren van de symptomen van artritis. Een van de beste bronnen van type II collageen is biologische bottenbouillon proteïne. Het bevat ook glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat dat populair is bij de behandeling van algemene gewrichtsproblemen en artritis.

Type III collageen

Type III behoort tot fibrillaire collagenen en is een essentieel onderdeel van organen en huid. Het ondersteunt de structuur van spieren, organen en slagaders en helpt ook bij het handhaven van de functionele integriteit van het hart. Type III is overvloedig aanwezig in rundercollageen peptiden die afkomstig zijn van de huid, botten en spieren van de koe.

Wat is dan collageen hydrolysaat?

In je zoektocht naar een collageen supplement ben je ongetwijfeld de term hydrolysaat tegengekomen. Het menselijk lichaam is niet in staat om collageen in zijn natuurlijke staat effectief te absorberen. Daarom ondergaat het eerst een hydrolyseproces waarbij de grote collageenmoleculen worden opgesplitst in kleinere eenheden die bekend staan als collageenpeptiden. Deze peptiden hebben een hogere biologische beschikbaarheid en bevatten hogere concentraties van de aminozuren. Omdat het kortere ketens van aminozuren zijn, worden ze gemakkelijk opgenomen in de bloedcellen tijdens de spijsvertering. Bovendien zijn ze ook smaak- en reukloos, waardoor ze een perfect voedingssupplement zijn. Collageenhydrolysaat, gehydrolyseerd collageen en collageenpeptiden is allemaal hetzelfde product.

6 tekenen die kunnen wijzen op een collageentekort:

  • Rimpels
  • Cellulitis
  • Verminderde mobiliteit
  • Spierpijn
  • Problemen met bloedstroom
  • Gewrichtspijn

Andere interessante artikelen