Een detox voor het lichaam

Een detox reinigt het lichaam van afval- en gifstoffen. Het is dan ook een ideale manier om je gezondheid te verbeteren en sneller gewicht te verliezen.

Wat is een detox?

Een detox is een proces waarin een persoon bepaalde leefgewoontes verandert om zijn lichaam te reinigen van gifstoffen. Deze leefgewoontes hebben meestal betrekking op schadelijke handelingen, zoals roken en alcohol consumptie. De slechte gewoontes zorgen ervoor dat gif- en afvalstoffen in het lichaam komen. Het veranderen of stoppen van deze gewoontes zal helpen bij het optimaliseren van de processen binnen het lichaam. Sommige van deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn, terwijl anderen permanent zijn.

Wat zijn gifstoffen?

Gifstoffen zijn substanties die een vergiftigend of negatief effect op de gezondheid hebben. Het concept ‘gifstof’ verwijst hier naar alle metalen, chemicaliën, afvalstoffen, kunstmatige toevoegingen, en pesticiden die het lichaam schaden. Gifstof is dan ook een brede term en het is lastig om er een exacte definitie op te plakken. Zo kunnen gifstoffen zowel natuurlijk als kunstmatig van origine zijn.

Onze lichamen staan constant in contact met schadelijke organismen en gifstoffen. Zij zitten in ons water, onze voeding, en in de lucht. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om aan hen te ontsnappen. Deze gifstoffen zijn ook de oorzaak van vele aandoeningen waar mensen last van kunnen krijgen.

Het is dan ook niet mogelijk om jezelf te beschermen tegen de gifstoffen in je omgeving, tenzij je bereid bent de rest van je leven in een steriele, hermetisch afgesloten omgeving te leven. Gelukkig zijn er manieren om je lichaam te reinigen van al deze gifstoffen. Het lichaam heeft zelf een reinigingsproces waarmee het zichzelf kan ontdoen van alle gifstoffen.

Detox en het lichaam

Het lichaam heeft meerdere methoden om zichzelf te ontdoen van afval- en gifstoffen; zo kan het via urine en feces de meeste afvalstoffen uit de voeding dumpen. Daarnaast spelen de huid, de lever, de longen, de darmen, en de nieren een belangrijke rol bij het verwijderen van gifstoffen.

Zo verwijdert de huid gifstoffen via de zweetklieren. Naast dat zweet het lichaam helpt af te koelen, dient het namelijk ook als een manier voor het lichaam om talloze afvalstoffen te lozen. De lever filtert het bloed en verwijdert alle hormonen, medicijnen, en andere stoffen die niet langer nodig zijn. De longen zorgen ervoor dat de koolstofdioxide uit het bloed verdwijnt, en de darmen zetten de restanten van voeding om in stoelgang. De nieren filteren ook het bloed en verwijderen afvalstoffen via de urine.

Het lichaam blijft functioneren dankzij dit complexe systeem voor het ontgiften. Een Detox zorgt ervoor dat dit systeem optimaal kan functioneren.

Kies de juiste voeding

Een van de beste keuzes die je voor je lichaam kan maken, is het consumeren van de juiste voeding. Door zo min mogelijk afvalstoffen in te nemen, belast je het ontlastingssysteem van het lichaam zo min mogelijk waardoor alles optimaal zal functioneren. Kies dan ook organische producten, met name groenten en fruit, in plaats van fast food en bewerkte voeding. Vermijd ook pesticiden en gemanipuleerde voeding.

Sport en meditatie

Regelmatige lichaamsbeweging en meditatie helpen jouw lichaam gezond te blijven. Sporten stimuleert het zweten en dit helpt bij het afdrijven van gifstoffen door de huid. Meditatie helpt je bij het tot rust komen waardoor jij je hoofd leeg kan maken en de stress kan verminderen. Stress is namelijk net zo slecht voor de gezondheid als gifstoffen en een overbelaste geest kan ook negatieve fysieke gevolgen hebben.

Mond van een vrouw met daarin een geel stuk zeep waar detox in staat gekrast

Dieet

Het ontgiften van het lichaam gaat niet alleen om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, maar ook om wat je besluit wel te eten. Een gezond dieet kan je al enorm op weg helpen en er zijn vele voedingsmiddelen die helpen bij de detox, zoals knoflook, citroen, broccoli, bonen en rauwe groenten.

Reinig de lucht die je inademt

Het inademen van zuivere lucht is nog een manier waarop je de blootstelling aan gifstoffen kan verminderen. Je kan uiteraard niet je complete omgeving beheersen, maar je kan het op zijn minst proberen in je eigen huis en op kantoor.

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond huishouden. Roken, dampen, rui van dieren, schimmel en micro-organismen kunnen de luchtkwaliteit binnen slechter maken dan die van buiten.

Conclusie

Er zijn dus genoeg methoden om je lichaam te helpen met het zuiveren van zichzelf. Detox is namelijk belangrijk voor een goede gezondheid. Bekijk ook eens onze Detox Tone om te zien hoe deze bij kan dragen aan een betere gezondheid.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met