The 9 Essential Amino Acids That All Athletes Need

Wat zijn aminozuren?

Wat zijn aminozuren?

Bekend als de 'bouwstenen van het leven', zijn aminozuren verbindingen die samenkomen om eiwitten te vormen. Ze hebben veel belangrijke toepassingen in het gehele lichaam, inclusief om spieren te laten groeien en herstellen, om natuurlijke energie te leveren, om te helpen bij de afbraak van voedsel en om een reeks andere lichaamsfuncties te ondersteunen. Als gevolg zijn ze een belangrijk element dat we in ons lichaam nodig hebben en zelf nog belangrijker is wanneer je aan fitness doet, een andere lichaamsbeweging doet of een fervent atleet bent.

Wat zijn de 9 essentiële aminozuren voor sporters?

Over het algemeen zijn er 20 verschillende aminozuren die het lichaam kan gebruiken. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën: essentieel, niet-essentieel en voorwaardelijk.

Niet-essentiële aminozuren worden van nature door het lichaam geproduceerd en zijn dus niet extern nodig uit voedsel. Voorwaardelijke aminozuren zijn meestal niet nodig voor een gezond lichaam, maar kunnen nodig zijn in tijden van ziekte of stress wanneer het lichaam gespannen is.

De 9 essentiële aminozuren, aan de andere kant, worden niet door het lichaam geproduceerd, dus het is noodzakelijk dat je ze door het voedsel krijgt dat je eet, dat is waar de naam vandaan komt en waarom ze zo belangrijk zijn om in je dagelijkse dieet (vooral als je een atleet bent die deelneemt aan regelmatige en zware inspanningen). De 9 essentiële aminozuren zijn:

 1. Fenylalanine
 2. Valine
 3. Threonine
 4. Tryptofaan
 5. Methionine
 6. Leucine
 7. Isoleucine
 8. Lysine
 9. Histidine

Voordelen van het nemen van een aminozuursupplement

Een van de beste manieren om een hoge dosis specifieke aminozuren in je dieet te verwerken, is via een natuurlijk supplement. Er is een hele reeks aminozuursupplementen voor atleten, dus het gaat erom de juiste te vinden die bij jouw specifieke behoeften en lichaam past. Hier zijn enkele algemene voordelen die je kunt ervaren bij het nemen van een van deze supplementen:

 1. Verbetert de algehele atletische prestaties
 2. Profiteer van elke keer een gelijke en evenwichtige dosering
 3. Spiergroei en herstel
 4. Vermindert vermoeidheid
 5. Verlaagt de hersteltijd
 6. Vermindert spierpijn
 7. Beter uithoudingsvermogen
 8. Krachtige vetverbrander
 9. Verhoogt mentale focus

Waarom zijn aminozuren en eiwitten zo belangrijk voor lichaamsbeweging?

aminozuren en eiwitten

Veel mensen denken dat atleten vooral koolhydraten nodig hebben voor energie tijdens het sporten, maar ze hebben eigenlijk nog steeds een uitgebalanceerd dieet nodig dat veel eiwitten bevat. Dit komt omdat eiwit essentieel is voor het lichaam en werkt om spieren op te bouwen en te repareren, energie te geven en de hersteltijd te verminderen. Sporters die een tekort aan eiwitten hebben, kunnen zich daarom vermoeid voelen en vinden het moeilijker om voor hun spieren en lichaam te zorgen. Dit kan dan een enorme impact hebben op hun prestaties en dit laat zien hoe belangrijk aminozuren en eiwitten zijn voor het dieet van een atleet.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren

amino acids

Hoewel je lichaam de 9 essentiële aminozuren niet op natuurlijke wijze kan maken, zijn er gelukkig veel natuurlijke voedselbronnen die je kunt proberen. De meest voorkomende bronnen van eiwitten en aminozuren zijn vlees en dierlijke producten, maar er zijn ook een groot aantal dat je kunt nemen als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt. Bovendien zijn dit allemaal vrij typische voedingsmiddelen die je misschien al ongemerkt in je dieet verwerkt hebt. Het gaat erom dat je de juiste hoeveelheid voor je persoonlijke behoeften krijgt en de juiste balans hierin te vinden.

Vleeseter bronnen van aminozuren:

 • Rood vlees
 • Gevogelte
 • Vis
 • Eieren
 • Kaas

Veganistische bronnen van aminozuren:

 • Sojasaus
 • Noten
 • Zaden
 • Quinoa
 • Zwarte bonen
 • Linzen
 • Tarwekiem
 • Peulvruchten
 • Champignons

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met