maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Fenegriek

Fenegriek is een kruid met met diverse kenmerken. Fenegriek is erg populair in Zuid-Europa en West-Azie, en wordt in deze delen van de wereld ook vaak gebruikt in verschillende recepten. Fenegriek zit vol met essentiële vitamines en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat fenegriek een goed effect kan hebben op jouw suikerspiegel*. Fenegriek kan zelfs een te hoge bloedsuikerspiegel corrigeren*. Fenegriek is verrijkt met tweebelangrijke mineralen. IJzer en magnesium. IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen*. Magnesium helpt om vermoeidheid te verminderen*. Fenegriek is dan ook een superfood die rijk is aan voedingsstoffen en een perfecte toevoeging aan jouw maaltijden kan zijn. Shop hier ons assortiment aan fenegrieksupplementen.
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Banner fenegriek - Schaaltje met fenegriek en als tekst fenegriek voor een betere en gezond welzijn

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een kruid met licht groene bladeren en kleine witte bloemen. Het komt van de erwtenfamilie en wordt ook wel ‘Grieks hooi’ genoemd. De fenegriek zaden bevatten 10 tot 20 kleinere zaadjes.

Deze fenegriek zaden hebben een bittere smaak net zoals selderij, siroop en verbrande suiker. Het wordt vaak gebruikt om medicijnen te maken. Echter krijgen zij een meer aangename smaak wanneer deze wordt gekookt. De zaden zijn het deel van de plant dat het meest gebruikt wordt. De bladeren worden ook wel eens voor het koken gebruikt.

Fenegriek kan zowel mondeling worden ingenomen of als crème op de huid worden gesmeerd. Daarnaast wordt het ook verwerkt in zeep en cosmetica.

Het fenegriek extract staat bekend om antibacteriële eigenschappen, antioxidanten en antidiabetica te bevatten. Het wordt geteeld in Noord-Afrika, het Midden Oosten en India. Met een lange geschiedenis als een ingrediënt in de alternatieve geneeskunde krijgt het in de westerse geneeskunde ook steeds meer aandacht.

Meer onderzoek zal nodig zijn om precies alle voordelen voor de gezondheid van fenegriek te ontdekken, maar desalniettemin zijn er aantal eigenschappen bekend die aantonen dat het een positieve bijdrage aan jouw gezondheid kan leveren.

Geschiedenis en oorsprong

Fenegriek heeft een lange geschiedenis in zowel de medicinale als culinaire wereld. Het was een van de specerijen die gebruikt werd in het oude Egypte voor het mummificeren van de stoffelijke resten en de Grieken en Romeinen gebruikten het als voer voor het vee. De eerste tekst waarin de plant voorkomt, stamt uit de 15e eeuw v.Chr.

Fenegriek komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, het Middellandse Zee gebied en West-Azië. Het werd gecultiveerd in West Europe en China vanwege de aromatische zaden. In de Indiase kookkunst is het een essentieel ingrediënt.

Fenegriek zaden worden voornamelijk gebruikt als kruid voor bij het koken, maar historisch gezien zijn zij ook vaak gebruikt voor hun medicinale kwaliteiten. Zo zou fenegriek een positief effect hebben op problemen met het metabolisme en een te hoog cholesterol.*

Eetlepel met fenegriek zaden - informatie over wat een zo'n lepel bevat

Verbertert de spijsvertering

Fenegriek kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering.* De vezels in de zaden kunnen constipatie verhelpen bij verteringsproblemen. Lees onderaan de pagina meer over de resultaten van deze studie.

Ontstekingen

De bedrijvers van de ayurvedische geneeskunst zeggen dat het kruid medicinale kwaliteiten heeft, dat Fenegriek extract kan helpen tegen vele ontstekingen binnen het lichaam en dat het bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou een positief effect hebben op de stofwisseling bij diabetes patiënten (type 1 en 2). Het kruid kan namelijk de opname van suikers in de maag vertragen en de productie van insuline stimuleren.*

Verhogen van het seksuele libido van mannen

Fenegriek kan een positief effect hebben op de activiteiten van de slaapkamer. Fenegriek kan het voordeel hebben om het testosteron gehalte te verhogen.*

Wij raden het aan om eerst een arts te bezoeken voordat je alternatieve geneeskunde overweegt voor het verbeteren van de seksuele prestaties, maar supplementen op basis van fenegriek hebben aangetoond het seksuele verlangen te versterken en de seksuele prestaties van mannen te verbeteren.* Het lijkt dan ook een natuurlijke remedie van impotentie te zijn. Uit een onderzoek onder 60 mannen bleek dat het fenegriek extract een significante invloed heeft op de seksuele opwinding, energie, en uithoudingsvermogen, en dat het mannen helpt bij het langer vasthouden van een hoog testosteronpercentage. Meer informatie over de positieve effecten van de studie worden hieronder getoond.

Infographic Fenegriek - Schaaltje met fenegriek en uitleg over de voordelen zoals verhelpen van buikproblemen

Stimuleert de lactatie

Fenegriek kan de melkproductie bij borstvoeding te verhogen en zou zelfs colic kunnen verlichten. Het stimuleert de melkklieren en kan binnen 24 uur al effect hebben. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat het kruid helpt bij het bevorderen van de lactatie. Lees onderaan de pagina meer over deze studies.*

Verminderen van infecties binnen en buiten het lichaam

Naast dat het kan helpen tegen infecties binnen het lichaam, kan fenegriek ook een positief effect hebben bij het behandelen van externe infecties. Door fenegriek in te binden met doeken, op te warmen en vervolgens direct op de huid aan te brengen, kan het een kalmerend en zelfs genezend effect hebben op infecties van de huid. Zo kan het helpen tegen gezwollen spieren en gewrichten, jicht, wonden, beenzweren, roos en eczeem.* Voordat je het echter aanbrengt op de huid, kan je het beste het eerst testen met een klein monster, om te zien of er mogelijk een negatieve reactie optreedt. Als je allergisch bent voor noten en kikkererwten kan je hier gevoelig op reageren.

Als specerijen voor de maaltijden

Naast zijn medicinale kwaliteiten, kan fenegriek natuurlijk ook gebruikt worden als specerij voor maaltijden. Met name binnen de Indiase kookkunst wordt het regelmatig gebruikt. Verder worden fenegriek voordelen ook gebruikt voor siroop, voedingsmiddelen, dranken en tabak. De bladeren van de plant kunnen worden gebruikt in een salade. Fenegriek kan een allergische reactie veroorzaken als je gevoelig bent voor noten en kikkererwten. Raadpleeg een art voor het gebruik van deze supplementen.

Potje fenegriek met lepel fenegriek zaadjes met rondom halve cirkel met voordelen en informatie

Verbetert fysiek prestatievermogen

Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van creatine en fenegriek voordelen een zeer positief effect kan hebben op de kracht en het uithoudingsvermogen van mannen. Het gebruik van fenegriek en creatine supplementen kan dus enorm bijdragen aan betere, fysieke prestaties. voor meer informatie, zie de onderzoeksresultaten onderaan deze pagina.

Wetenschappelijke stukken over Fenegreek

Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft aangetoond dat Fenegreek veel positieve gezondheidseffecten kan hebben.

Conclusie

Fenegriek is dus een kruid met vele positieve eigenschappen. Het kan helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties en het kan ingenomen worden om de gezondheid te verbeteren.

Wij maken u erop attent dat de resultaten van onze producten per individu kunnen variëren. Het wordt aanbevolen deze producten te gebruiken naast een voedzaam gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Alle klant beoordelingen op deze website zijn oprecht.