Matcha thee: ideaal om af te vallen en je gezondheid

Matcha-gekte heeft de wereld langzaam veroverd! Matcha is geprezen om zijn rijke smaak en voedingswaarde en is een krachtige groene thee waar iedereen enthousiast over is. Tijd om meer te weten te komen over deze ongelooflijke thee!

Een veld met groene thee planten die vol aan het bloeien zijn

Matcha is het beste groene theepoeder uit Japan. Het dankt zijn naam aan Japan, waar "ma" poeder betekent en "cha" thee betekent. Het is gemaakt in een traditionele Japanse stijl, waarbij hele groene theebladeren worden gemalen tot een fijn poeder. Dit biedt een levendige groene kleur en een heerlijke smaak.

Deze op steen gemalen groene thee wordt al eeuwen gevierd tijdens de traditionele Japanse theeceremonie. Het is ook een traditioneel Japans gebruik.

Hoewel normale groene theepoeders wereldwijd worden geproduceerd, is Matcha exclusief voor Japan en staat het bekend als een van de meest effectieve antioxidantbronnen. Daarnaast is het ook rijk aan antioxidanten, vezels, voedingsstoffen, aminozuren en chlorofyl. Een enkel kopje Matcha-thee is gelijk aan 10 kopjes groene thee in termen van antioxidantgehalte en voedingswaarde!

Hoe vind je Matcha poeder van kwaliteit?

Antioxidant - Vergelijking van een kopje matcha thee dat gelijk staat aan 10 kopjes normale thee

Camellia Sinensis, de groene theeplant, absorbeert alles wat zich in zijn omgeving bevindt. Met Matcha thee neem je eigenlijk een volledig theeblad in, maar dan in poedervorm. Het is dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen Matcha-poeder van goede kwaliteit koopt. Dus hoe kun je er voor zorgen dat het product dat je koopt biologische Matcha is? Hieronder zijn een paar punten die je de kwaliteit van de Matcha vertellen.

 1. Kleur

  Matcha staat bekend om zijn heldere, levendige groene kleur. Daarom is de eerste manier om een inzicht in de kwaliteit te krijgen, ervoor te zorgen dat deze daadwerkelijk groen van kleur is. Je zult vaak Matcha van lage kwaliteit vinden die erg saai en bruin van kleur is. Vergeet dus nooit dat de beste Matcha levendig groen van kleur is.

 2. Oorsrpong

  Een andere factor die een cruciale rol speelt in de kwaliteit van het Matcha-poeder is het gebied waar het wordt geteeld, geoogst en verwerkt. Hoewel het uit verschillende landen afkomstig is, wordt aangenomen dat de beste kwaliteit uit Japan komt. Uji en Nishio zijn de topregio's in Japan waar Matcha kan worden gewonnen.

 3. Ingrediënten

  Net als bij alle voeding, moet je de ingrediëntenlijst van Matcha-thee vooraf controleren om jezelf te beschermen tegen problemen of allergieën; er zijn veel bedrijven die Matcha met vulstoffen aanbieden. Controleer dus vooraf de inhoud en zorg ervoor dat deze niets anders dan 100% puur Matcha-theepoeder en geen kunstmatige suiker, smaakstoffen of additieven bevat.

 4. Consistentie

  Matcha-thee van hoge kwaliteit is zeer fijn en zijdezacht van aard, terwijl Matcha-poeders van lagere kwaliteit een grotere deeltjes bevatten en minder fijn zijn. De fijngemalen Matcha moet zich moeiteloos mengen met vloeistof. Als je kopje Matcha groene thee restjes op de bodem heeft, is het waarschijnlijk niet van goede kwaliteit.

Hoe helpt Matcha thee bij gewichtsverlies?

Heb je moeite om gewicht te verliezen? Matcha drinken kan helpen. Een studie toont aan dat de consumptie van groene thee kan worden gerelateerd aan verminderde tailleomtrek en BMI (Body Mass Index).[1]

Matcha is een nieuwe gezondheidsbevorderende en afslankdrank die je zeker in je dieet wilt opnemen. Als je er nog sceptisch over bent, staan hieronder enkele punten die je helpen de effectiviteit van Matcha-thee bij het afvallen te begrijpen:

 1. Rijk aan antioxidanten

  Matcha-thee is afgeleid van Camellia Sinensis en bevat Epigallocatechin Gallate (EGCG), een van de meest proactieve en overvloedige antioxidanten. Een studie door wetenschappers aan de Universiteit van Colorado toont aan dat de hoeveelheid EGCG die in Matcha wordt gevonden, 137 keer meer is dan de hoeveelheid die wordt gevonden in normale groene thee. [2]

  Deze antioxidanten dragen bij het verminderen van ontstekingen, het stimuleren van de immuniteit en het verwijderen van gifstoffen terwijl ze gewichtsverlies versnellen. Omdat Matcha-thee rijk is aan EGCG, helpt het ook bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte.

 2. Laag in calorieën

  Goed nieuws! Matcha-thee bevat extreem weinig calorieën. Studies tonen aan dat 1 gram Matcha slechts 3 calorieën bevat. [3] Dit betekent dat hoe minder calorieën, hoe kleiner de kans dat calorieën niet worden verbrand en als vet worden opgeslagen.

 3. Verband vet

  Als je probeert af te vallen, moet je zeker op je stofwisseling letten! Matcha-thee is rijk aan Catechines en helpt ook de thermogene activiteit en het metabolisme van je lichaam te stimuleren. Daarnaast kan het drinken van Matcha-thee je ook ten goede komen door je uithoudingsvermogen te verbeteren en tegelijkertijd vet te mobiliseren of te verbranden.

 4. Verminderd stress

  Voel je je de laatste tijd gestrest? Dit zou de reden zijn voor je gewichtstoename. Stress maakt cortisol vrij dat de ontsteking van uw lichaam verhoogt. Hierdoor kun je je niet alleen moe en vermoeid voelen, maar kun je ook gewicht aankomen.. Matcha-thee is ook rijk aan aminozuur L-Theanine dat de werking van de hersenen beïnvloedt en een staat van ontspanning bevordert.

 5. Geeft energie

  Onderzoekers tonen aan dat het drinken van Matcha-thee kan helpen de alertheid te vergroten en je energieniveau te verhogen, terwijl je ook nog eens proactiever wordt. Door de toename van uithoudingsvermogen kun je je doelstellingen voor gewichtsbeheersing ook makkelijker bereiken.

 6. Brengt bloedglucose in evenwicht

  Een constante stijging van de bloedsuikerspiegel kan je het risico op diabetes geven. Matcha-thee bevat een goede hoeveelheid voedingsvezels, waardoor je je langer vol zult voelen. Dit zorgt ervoor dat uw bloedglucosewaarden niet stijgen. Het voorkomt ook dat u diabetes type 2 krijgt.[4]

 7. Helpt met ontgiften

  Wist je dat ontgifting (detoxing) kan leiden tot gewichtsverlies? Een slechte levensstijl en eetgewoonten bouwen gifstoffen in je lichaam op die uiteindelijk leiden tot gewichtstoename. Matcha-thee is rijk aan antioxidanten die helpen schadelijke gifstoffen weg te spoelen en je te helpen afvallen. Dit helpt ook bij het verbeteren van de spijsvertering, het voorkomen van constipatie en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Andere belangrijke gezondheidsvoordelen van Matcha thee

 • Beschermt de lever
 • Verbetert de hersenfunctie
 • Helpt kanker voorkomen
 • Beschermt je hart
 • Help afvallen
 • Verlaagt cholesterol en bloeddruk
 • Betere mondgezondheid
 • Helpt tegen ontstekingen

Zoals je hierboven hebt gelezen, helpt Matcha-thee niet alleen bij het afvallen, maar heeft het ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Het enige wat je hoeft te doen is het op de juiste manier voorbereiden.

Een stapsgewijze handleiding om Matcha thee te bereiden

Dienblad met schaaltje matcha poeder, matcha thee en een mixstaaf

Ben je ook onder de indruk van de gezonde eigenschappen van Matcha thee? Zo ja, dan is dit Matcha-thee recept perfect om te testen:

Tools You’ll Need:

 • Chawan, een traditionele Japanse Matcha-theekom
 • Chasen, een bamboe garde
 • Chashaku, een bamboeschep
 • Zifter

Ingrediënten:

 • Matcha poeder – ½ theelepel
 • Water – 2-3 ounces heated at 185° F

Stappen om Matcha thee te bereiden

 1. Gebruik Chashaku om een ½ theelepel Matcha-poeder te meten en voeg dit toe aan een chawan.
 2. Voeg 150ml sudderend water (85 °C) toe aan Chawan.
 3. Klop de Matcha en heet water met behulp van een chasen. Dat gezegd hebbende; zorg ervoor dat de chasen verticaal wordt vastgehouden en de kombodem nauwelijks raakt. Roer de Matcha langzaam totdat deze volledig is opgelost.
 4. Zodra het lichte schuim is ontwikkeld, til je de garde langzaam uit het midden van de kom.
 5. Ta-da! Je Matcha-thee is klaar om van te genieten!

Hoeveel Matcha per dag is veilig? Aanbevolen hoeveelheid

Het is veilig om elke dag 3 tot 5 kopjes Matcha groene thee te drinken. Het drinken van 1-2 kopjes Matcha-thee is echter voldoende om alle voordelen van Matcha-thee te krijgen.

Maar waarom?

Je zult verbaasd zijn om te weten dat 1-2 porties Matcha groene thee gelijk zijn aan 10-20 kopjes gewone groene thee! Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om het niet te veel te drinken, omdat u hierdoor een onaangename stijging van het energieniveau kunt ervaren.

Belangrijke veelgestelde vragen over Matcha thee

 1. Waarom komt de premium Matcha uit Japan?

  Japanners gebruiken traditionele, eeuwenoude methoden om Matcha thee te kweken en te oogsten. Hun traditionele aanpak overtreft de Matcha thee gemaakt met behulp van machines.

 2. Hoe wordt Japanse matcha gemaakt?

  Japanse Matcha wordt gemaakt met zeer jonge, in de schaduw gekweekte theebladeren. Deze met de hand geplukte bladeren worden later ontlucht, gestoomd, aan de lucht gedroogd en in steen gegroeid tot een zeer fijn poeder.

 3. Wat is de beste tijd om Matcha thee te drinken?

  Het wordt aanbevolen om het 's ochtends of later in de middag te drinken. Veel atleten hebben het liever voor, tijdens en na een training.

 4. Moet ik de Matcha thee in de koelkast bewaren?

  Ja. Idealiter zou het in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats moeten worden bewaard.

Conclusie

Tafel met een schaaltje matcha poeder, een kopje matcha koffie en een mixstaaf

Matcha is gemaakt van dezelfde plant als groene thee. Maar in tegenstelling tot groene thee, wordt het gemaakt met behulp van het volledige groene theeblad. Dit maakt Matcha rijk aan antioxidanten en andere nuttige verbindingen.

Van helpen met gewichtsverlies tot aan de gezondheid van het hart, er zijn verschillende onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van Matcha Tea bevestigen. Het beste van Matcha is dat het eenvoudig te bereiden en lekker is! Heb je er ooit aan gedacht om Matcha Latte te proberen? Dat zou je zeker moeten doen.

Als je geen liefhebber bent van thee, moet je zeker de biologische Matcha thee capsules proberen! Je kan het moeiteloos opnemen in je dieet, waardoor je meteen kan genieten van alle voordelen. Dus waar wacht je op? Het is tijd om te genieten van de voordelen van groene Matcha-thee!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMID: 15640470), Jan 2005
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 14518774), Sep 2003
 3. Self Nutrition Data
 4. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC5481694), Mar 2014
 5. National Center for Biotechnology Information (PMID: 16930802), Aug 2006

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met