7 voedingsmiddelen voor jouw spieren

Voor spierversteviging is het belangrijk om goede voeding binnen te krijgen. Spierversteviging, ook wel bekend als muscle toning, draait namelijk volledig om het verder opbouwen van de spieren en daar zijn bouwstoffen voor nodig.

Wat te eten voor spierversteviging?

Spierversteviging is het proces waarbij je de spieren van het lichaam sterker maakt door middel van intensief trainen. Een belangrijk onderdeel van goede spierversteviging is echter ook een goede voeding. Met trainen alleen kan je namelijk lang niet zo veel spiermassa opbouwen als met het combineren van een gezonde voeding. Voor effectieve spierversteviging is het belangrijk om gezond te eten en voldoende eiwitten binnen te krijgen. Zo kan je het lichaam voeden na een intensieve training. Hieronder volgt een lijst van voedingsmiddelen voor optimale spierversteviging.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel zijn voor goede spierversteviging. Het zijn namelijk de bouwstoffen van het lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren kan het lichaam niet zelf produceren en daarvoor is het dus belangrijk om deze via voeding binnen te krijgen. Wanneer je met sporten jouw spieren van verstevigen, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes zijn nodig voor de spieren om groter en sterker te worden. Dit kan echter alleen maar gebeuren wanneer de spieren zich na een workout sessie goed kunnen herstellen.

Eiwitten zorgen ervoor dat spieren zich goed kunnen herstellen na een zware training, wat dus zal zorgen voor spierversteviging. De aminozuren vullen namelijk de scheurtjes in de spieren met nieuw spierweefsel. Er bestaan zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. De plantaardige eiwitten werken beter als het gaat om spierversteviging, maar voor vegetariërs en veganisten is het ook mogelijk het plantaardige alternatief te gebruiken, ook al kan dat wel betekenen dat je er meer van moet innemen.

Eiwitten alleen zullen je echter geen spierversteviging geven. Spierversteviging zal alleen maar plaatsvinden als het consumeren van eiwitten gecombineerd wordt met regelmatig en intensief sporten. Ga nooit sporten op een lege of te volle maag en probeer na het trainen zo snel mogelijk de juiste voeding binnen te krijgen.

Naast eiwitten dient het lichaam echter ook genoeg koolhydraten en groenten binnen te krijgen voor goede spierversteviging. Hieronder volgen een aantal voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan eiwitten, een laag vetpercentage hebben en zo optimaal bijdragen aan spierversteviging.

1. Spinazie

Spinazie is ideaal voor spierversteviging, want het zit vol eiwitten, ijzer, vitaminen, mineralen en vezels. Het verhoogt de spierefficiëntie waardoor de spieren tijdens een workout beter kunnen presteren. Ook producten als zuurkool, boerenkool, asperges en wortels kunnen zijn ideale toevoegingen aan het dieet voor muscle toning.

2. Chia zaad

Chia zaad bevat vele volwaardige eiwitten en omega-3 vetzuren die helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit essentieel om het hart- en vaatstelsel gezond te houden. Daarnaast zitten er in chia zaden ook veel vezels, mineralen en antioxidanten.

3. Zalm

Iedere 100 gram zalm bevat 22 gram aan hoogwaardige eiwitten. Daarnaast is het ook rijk aan omega-3 vetzuren. Let erop dat je kiest voor wilde zalm, omdat die hoogwaardiger is dan gekweekte zalm. Goede alternatieven voor zalm zijn makreel, haring en koolvis.

4. Havermout

Voor veel bodybuilders is havermout de basisvoeding voor spierversteviging. Het bevat namelijk vele langzame koolhydraten die energie geleidelijk vrijgeven waardoor je er lang op kan teren. Dit houdt de bloedsuikerspiegel in balans waardoor je dus niet te maken krijgt met constante pieken en dalen qua energie. Daarbij versnelt deze krachtvoeding het energieherstel van de spieren.

5. Kip

Kip is zeer mager vlees en wie spierversterking wil realiseren zonder vet binnen te krijgen, moet veel kip eten. Iedere 100 gram kip bevat namelijk 30 gram aan eiwitten. Dit betekent dat kip een ideaal product is voor diegene die snel eiwitten wil binnenkrijgen voor een voordelige prijs.

6. Quinoa

Quinoa is gerelateerd aan rijst en is een zeer goede bron voor langzame koolhydraten. In winkel wordt het weliswaar als een granen-product verkocht, maar het is eigenlijk een zaad. Quinoa bevat twee keer zo veel eiwitten als witte rijst - 14 gram per 100 gram quinoa - wat het een ideaal product maakt voor langdurige verzadiging en snelle spierversteviging. De eiwitten in quinoa zijn plantaardig, wat betekent het geschikt is voor vegetariërs. Daarbij zijn deze eiwitten zeer rijk qua aminozuren, wat het dus eigenlijk een onmisbare toevoeging aan iedere maaltijd maakt.

7. Wei eiwitten

Wei eiwitten zijn onmisbaar voor iemand die op hoog niveau wil werken aan zijn muscle toning. Er zijn dan ook vele sportsupplementen op de markt met veel wei eiwitten. Deze supplementen bestaan vaak voor 90 tot 95 procent uit eiwitten, met vrijwel geen vet of lactose erin. Ook zitten er veel aminozuren in die zorgen voor snelle spierbouw en -herstel.

Andere interessante artikelen