Houtskool & Actieve Houtskool? Welke Kies Je En Waarom?

Wat is het Verschil tussen Houtskool en Actieve Houtskool?

Wat is actieve houtskool precies? Is het heel anders dan houtskool? We gaan er vaak van uit dat houtskool gewoon houtskool is, maar er is een groot verschil tussen houtskool en actieve kool. Hoewel beide worden gewonnen uit koolstof, is actieve kool relatief veel poreuzer en heeft het een groter oppervlak. Hierdoor kan het meer onzuiverheden filteren, waardoor het goede reinigingseigenschappen heeft.

Omdat houtskool veelzijdig is, wordt het vaak in huizen gebruikt voor het behandelen van water, met de barbecue op zondag, het maken van kunstwerken en het wordt ook wel eens gebruikt voor stofzuigers. Actieve kool, ook wel actieve houtskool genoemd, bevat meer zuurstof voor een grotere porositeit. Dit draagt bij aan het oppervlak en maakt het sterk absorberend. Dit zorgt ervoor dat actieve houtskool beter is dan reguliere houtskool als het om reiniging gaat.

Voordelen van Actieve Kool

Vanwege zijn krachtige reinigende eigenschappen is actieve kool geschikt voor meerdere behandelingen. Hoewel er niet gigantisch veel onderzoek is om de voordelen van actieve kool te ondersteunen, bevat de meerderheid van de vrij verkrijgbare reinigingsproducten actieve kool als een essentieel ingrediënt om hun voordelen en werkzaamheid te vergroten.

Dit zijn een paar voorbeelden waarvoor actieve kool goed kan zijn:

 1. Nierziekte

  Geactiveerde koolsupplementen kunnen mogelijk helpen bij de normale nierfunctie door onzuiverheden en onverteerde zware metalen te filteren. Uit een onderzoek bij ratten met een geïnduceerde nierziekte bleek dat de dieren een opmerkelijke vermindering van darmbeschadiging vertoonden wanneer ze gedurende een paar dagen 4 gram actieve kool consumeerde (1).

 2. Intestinaal gas en een opgeblazen gevoel

  Omdat actieve kool erg poreus is, wordt er aangenomen dat het alle vloeistoffen en gassen kan neutraliseren die in je darmen terechtkomen. Uit een onderzoek van 2012 die uitgevoerd werd bij een kleine groep mensen met een medische geschiedenis van darmgas, bleek dat de testgroep minder symptomen vertoonde toen ze gedurende 2 dagen meerdere doses actieve kool kregen (2).

 3. Diarree

  Omdat actieve kool erg absorberend is, hebben meerdere studies aangetoond dat het gebruiken van actieve kool diarree kan helpen behandelen. Uit een recente studie is ook gebleken dat actieve kool wellicht de oorzaken van diarree al preventief kan verhelpen door ze op te vangen in het poreuze oppervlak (3).

 4. Mondhygiëne

  De meeste tandbleekproducten op de markt bevatten actieve kool vanwege de oplichtende eigenschappen. Zelfs dentale producten bevatten actieve producten omdat het geloofd wordt dat het antischimmel, antiviraal en ontgiftend werkt.

 5. Huidverzorging

  Van verhelderende zeepjes en poriënbehandelingen tot exfoliërende scrubs en lichaamsproducten, actieve kool vind je bijna overal in. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat het kan helpen om al het stof, vuil, bacteriën en chemicaliën uit je huid te elimineren, waardoor je huid er nog beter uit gaat zien. Er zijn geen bekende bijwerkingen van actieve kool op de huid.

Waar Koop Je Actieve Kool?

Dit is afhankelijk van het type waar je naar opzoek bent en wat je wilt bereiken. Als je op zoek bent naar 100% puur natuur gemaakte actieve kool die geschikt is voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, dan zijn GMP-gecertificeerde supplementen interessant.

Zorg ervoor dat het ten minste 2000 mg per dagelijkse portie bevat, zodat je er het beste van kunt maken. Ga voor actieve koolcapsules van voedingskwaliteit, omdat deze snel in je maag oplossen en dus snel werken. Raadpleeg ten slotte je arts en kies een product dat duurzaam is gewonnen uit kokosnoten en geen kunstmatige kleur-, smaak- of conserveringsmiddelen bevat! Succes.

Bronnen

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met