Waarom Matcha thee drinken?

Matcha thee

Matcha thee is een van de meest populaire dranken ter wereld. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid, zoals gewichtsverlies en een betere gezondheid van het hart. Er wordt zelfs beweerd dat het gezonder is dan alle andere theesoorten. Het wordt anders verbouwd en anders bewerkt dan de meeste theesoorten en ook worden de complete theebladeren gebruikt.

Matcha wordt anders verbouwd dan andere theesoorten. De theestruiken worden namelijk ongeveer 20-30 dagen voor de oogst afgedekt, om contact met direct zonlicht te voorkomen. De schaduw bevordert de productie van chlorofyl, die de bladeren een donkergroene kleur geeft en ook de hoeveelheid aminozuren in de bladeren bevordert. Na het oogsten worden de stelen en de nerven van de bladeren verwijderd. De bladeren worden vervolgens tussen stenen vermalen tot een fijn, helder groen poeder, wat bekend staat als matcha.

Omdat matcha in poedervorm wordt geserveerd, kan je een veel hogere concentratie aan theebladeren binnenkrijgen, dan wanneer je water toevoegt aan theebladeren. Matcha thee bevat dan ook meer gezonde voedingsstoffen, zoals cafeïne en antioxidanten. Een kopje matcha thee, gemaakt van een halve theelepel poeder, bevat ongeveer 35 mg cafeïne. Dat is iets meer dan een kopje gewone groene thee. Matcha thee heeft een grasachtige en bittere smaak, en wordt dan ook vaak geserveerd met een zoetstof of melk. Matcha poeder is ook een populair bestandsdeel voor smoothies.

Matcha thee bereiden

Matcha thee wordt anders bereid dan gewone thee. Gewone thee wordt gemaakt van geweekte blaadjes, terwijl matcha wordt gemaakt van hele bladeren. Meestal zal het worden bereid op de traditionele Japanse manier. De thee wordt dan afgemeten met een bamboe lepel, een shashaku, en in een verwarmd theekopje, een chawan, gegoten. Vervolgens wordt er warm water (ongeveer 70° C) aan het kopje toegevoegd. De thee wordt geroerd met een speciale bamboe garde, de chasen, totdat het glad wordt en er schuim aan de bovenkant ontstaat.

Ook kan matcha thee in verschillende gradaties worden bereid. de standaardmethode is een theelepel metha poeder met 180 ml water, bij de verdunde versie wordt een halve theelepel poeder toegevoegd aan 300 ml water. Bij de dikke versie worden twee theelepels gemengd met 90 ml water.

Goed voor de gezondheid

Omdat matcha veel geconcentreerder is qua antioxidanten dan normale thee, staat een enkel kopje matcha thee gelijk aan ongeveer 3 kopjes reguliere thee. Matcha thee is dan ook vele male gezonder dan normale thee. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van matcha op mensen, maar onderzoeken op dieren tonen aan dat de thee het risico op nier- en leverschade kan verminderen terwijl het de bloedsuikerspiegel kan doen verlagen. Ook lijkt matcha effectiever dan gewone thee te zijn voor het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Matcha zit boordevol antioxidanten en deze voorkomen dat er zich vrije radicalen vormen in je lichaam, wat cellen en weefsels beschermt tegen schade.

Ook kan het drinken van matcha het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Hart- en vaatziekten zijn de belangijkste doodsoorzaak ter wereld en er zijn vele ‘risicofactoren’ waarvan bekend is dat zij hart- en vaatziekten bevorderen. Het drinken van matcha thee kan helpen bij het verlagen van het cholesterol gehalte en de bloedsuikerspiegel. Onderzoek heeft aangetoond dat matcha theedrinkers minder kans op hart-en vaatziekten hebben dan mensen die geen matcha thee drinken. Dit wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan de antioxidanten en de plantaardige stoffen in matcha thee.

Matcha thee wordt ook vaak in verband gebracht met gewichtsverlies. Het is dan ook een belangrijk ingrediënt voor vele afslankmiddelen. Onderzoek heeft aangetoond dat matcha thee helpt meer calorieën te verbranden door het verhogen van de stofwisseling en het activeren van de vetverbranding.

En als laatste kan matcha thee jou helpen bij ontspanning en alertheid. Naast het feit dat het een rijke bron van antioxidanten is, bevat matcha thee ook het unieke aminozuur 'L-theanine'. Bij mensen kan L-theanine de zogenaamde alfa-golven in de hersenen doen toenemen. Deze golven zijn gekoppeld aan mentale ontspanning en kunnen helpen om stresssignalen te bestrijden. L-theanine verandert ook de effecten van cafeïne in het lichaam, waardoor alertheid ontstaat zonder slaperigheid, die vaak volgt na het drinken van koffie. L-theanine kan ook de hoeveelheid ‘feel-good’ chemicaliën in de hersenen verhogen, wat leidt tot een verbeterde stemming en concentrattie en een verbeterd geheugen.

Conclusie

Het drinken van matcha thee brengt dus vele voordelen met zich mee en iedereen zou het eens moeten overwegen.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met