Collageen

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Aurthor Img

Hanne

Product expert

Date Img

28 Feb 2024

Alles wat je wilt weten over collageen

Collageen, vaak beschreven als de “lijm” die ons lichaam bij elkaar houdt, is een van de belangrijkste eiwitten in het menselijk lichaam. Het speelt namelijk een essentiële rol bij het ondersteunen van onze gewrichten, botten, huid, haar, nagels en nog veel meer. Maar wat weet je eigenlijk over deze belangrijke bouwsteen voor je lichaam?

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het is het meest overvloedige eiwit in ons lichaam en maakt ongeveer 30% uit van ons totale eiwitgehalte. Collageen wordt vaak beschouwd als een belangrijke bouwsteen van eiwit omdat het als ondersteuning dient van de huid, botten, gewrichten, pezen, spieren, kraakbeen en meer. Hoe ouder we worden, hoe meer de natuurlijke productie van collageen afneemt. Gelukkig kunnen we collageen uit verschillende bronnen halen, zowel uit voeding als uit collageen supplementen.

Collageen in het menselijk lichaam

Verschillende types collageen

Er zijn minstens 28 verschillende types collageen in het lichaam, waarvan collageen type 1, type 2 en type 3 de meest voorkomende types zijn. Collageen type 1 is het meest voorkomende type collageen en wordt aangetroffen in de huid, botten, pezen, tanden en bindweefsel. Collageen type 2 is te vinden in kraakbeen en collageen type 3 is vooral aanwezig in de huid en de bloedvaten.

Waar zit collageen in?

Collageen is aanwezig in verschillende soorten voeding. Natuurlijke bronnen van collageen zijn dierlijke producten die rijk zijn aan dit eiwit, zoals kippenhuid, runderbotten, de schubben en huid van een vis en eigeel. Het kan lastig zijn om voldoende collageen binnen te krijgen via voeding alleen, vooral als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt.

Wat doet collageen en waar is collageen goed voor?

Collageen vervult verschillende belangrijke functies in het menselijk lichaam vanwege zijn rol als structureel eiwit. Maar wat doet collageen voor je huid? Collageen is van essentieel belang voor de gezondheid van je huid, omdat het bijdraagt aan de versteviging, elasticiteit en hydratatie van de huid. Echter, naarmate je ouder wordt, neemt de natuurlijke productie van collageen in je lichaam af. Collageen komt niet alleen veel voor in de huid, maar is ook overvloedig aanwezig in zowel botweefsel als kraakbeen. Hierdoor is collageen ook belangrijk voor de samenstelling en instandhouding van sterke botten*.

Collageen in jongere oudere huid

Voor & na effect van collageen

Verschillende soorten collageen supplementen

Collageen supplementen worden steeds populairder als een manier om de collageen niveaus in het lichaam aan te vullen. Er zijn veel verschillende collageen supplementen verkrijgbaar, variërend van collageen poeder en een collageen drankje tot collageen pillen en vis collageenpoeder. Bovendien bestaan er ook verschillende bronnen van collageen en zijn er bepaalde ingrediënten die goed samengaan met collageen. Logisch dat je je met zo veel mogelijke opties afvraagt: “Welke collageen is het beste?”. Bij het kopen van een supplement is het belangrijk om rekening te houden met de bron van het collageen en toegevoegde ingrediënten. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten collageen supplementen.

Dierlijke bron van collageen: vis collageen

Viscollageen of marine collageen wordt gewonnen uit de huid of schubben van vissen en staat bekend om zijn goede opneembaarheid in vergelijking met collageen afkomstig uit andere bronnen. Viscollageen wordt vaak gebruikt als supplement doordat de eigenschappen vergelijkbaar zijn met collageen dat in het lichaam voorkomt. Het viscollageen dat bijvoorbeeld in dit pure marine collageen supplement voorkomt, is afkomstig van diepzeevissen.

Collageen supplement met hyaluronzuur en vitamine C

Hyaluronzuur wordt toegevoegd aan een collageen supplement omdat het lichaam hyaluronzuur onder andere gebruikt om de vochthuishouding van de huid te ondersteunen. Vitamine C is van essentieel belang voor de productie van collageen: het draagt bij aan de normale vorming van collageen dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken. Zowel hyaluronzuur als vitamine C zijn essentiële componenten voor een gezonde huid, bindweefsel en algemene gezondheid. Een voorbeeld van een collageen supplement verrijkt met hyaluronzuur en vitamine C is onze Marine Collagen Advanced.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen of collageenhydrolysaat is een type collageen supplement dat wordt geproduceerd door het proces van hydrolyse. Tijdens dit proces worden grote collageen moleculen afgebroken tot kleine peptiden, korte ketens van aminozuren. Deze kleinere peptiden kunnen gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen, waardoor gehydrolyseerd collageen wordt gezien als een type collageen supplement met een hoge biologische beschikbaarheid. De marine collageen tabletten bevatten gehydrolyseerde collageen peptiden van type I en type III collageen.

Heeft het nemen van collageen bijwerkingen?

Nu je meer hebt geleerd over de verschillende soorten collageen supplementen op de markt en waar collageen goed voor is, ben je misschien benieuwd of er bijwerkingen zijn als je start met het nemen van een collageen supplement. Het wordt als veilig beschouwd om dagelijks een collageen supplement in te nemen. We raden wel aan om je altijd aan de dagelijkse dosering collageen te houden om mogelijke bijwerkingen, zoals diarree of hoofdpijn, te voorkomen.

Help de gezondheid van je huid een handje met collageen

Inmiddels heb je meer geleerd over collageen, wat voor types collageen supplementen er bestaan en waar collageen goed voor is. Het toevoegen van een collageen supplement aan je dagelijkse routine is zeker geen onzin. Met zijn rol als "lijm" die ons lichaam bij elkaar houdt, biedt collageen niet alleen ondersteuning aan onze huid, botten en gewrichten, maar draagt het ook bij aan ons algemeen welzijn. Ontdek hoe collageen jou kan helpen om je beste zelf te worden, zowel van binnen als van buiten!

Aurthor Img

Product expert

Hanne

Met jarenlange ervaring en een passie voor voeding en gezondheid schrijft Hanne graag over alles wat haar interesseert op het gebied van fitness, slim eten en gezond blijven.

Andere interessante artikelen