Wat Is Guarana?

Dus je hebt waarschijnlijk al wel eens over Guarana gehoord, maar weet je ook daadwerkelijk wat het is? In dit artikel leggen we uit wat een geweldige fruitsoort dit is, en waarom het erg goed kan zijn voor je gezondheid en welzijn. We geven je ook wat tips & tricks over hoe je Guarana kan integreren in je dieet zodat je direct al het meeste uit Guarana kunt halen!

Wat Is Guarana?

Guarana, of Guaraná in het Portugees en Guarana Paullinia cupana in het Latijn, komt uit het Amazonebekken en komt het meest voor in Brazilië. Deze plant staat bekend om zijn fruit, dat voor veel verschillende doeleinden gebruikt wordt. De Guarana-vrucht is aan de buitenkant vaak rood tot bruin van kleur met witte pitjes (het vlezige deel dat het zaad bedekt) en dan een zwart zaadje.

Als resultaat van de unieke kleur en vorm van de vrucht, lijkt Guarana bij het openen vaak op een oogbol, en daar dankt hij zijn naam aan; het vindt zijn oorsprong in het Sateré-Maué-woord warana, wat ‘fruit als de ogen van de mensen’ betekent. Dit maakt het erg uniek en wellicht ook een beetje angstaanjagend. Maar maak je geen zorgen, deze vrucht werd in de 16e eeuw als naar Europa gebracht waar mensen profiteerde van de voordelen van Guarana!

Functies

Naast het eten als fruit, zijn er veel traditionele toepassingen voor de plant. De Guaraní-mensen zouden de zaden pellen, wassen en drogen om er vervolgens theekruiden van te maken. Deze zaadjes zouden werden ook gestampt om in deeg te gebruiken en guaranabrood te maken. In moderne tijden wordt het nu het meest gebruikt in guarana-energiedranken en andere soorten koolzuurhoudende frisdranken. In Brazilië wordt het ook gebruikt in een gefermenteerde drank die ook cassave en water bevat.

Gezondheidsvoordelen van Guarana

Gives you energy
1. Verhoogt je energielevel

Het Guarana-zaad bevat cafeïne en er wordt gezegd dat het 4 tot 6 keer meer cafeïne bevat dan reguliere koffiebonen! Dat is ook een reden waarom Guarana vaak wordt gebruikt als ingrediënt in energie- en sportdrankjes. De plant bevat cafeïne als natuurlijke verdediging tegen herbivoren, maar dit is natuurlijk volkomen veilig voor de mens. Dus als jij nog laat in de avond wil studeren of gewoon meer energie wilt, is Guarana hier geschikt voor!

Improves focus
2. Verbetert de focus

Omdat de zaden de stimulerende cafeïne bevatten, kan het je focus en concentratie verbeteren. Dit is de reden waarom jij of anderen die je hebt gezien misschien een energiedrankje drinken tijdens een lange nacht of wanneer er veel werk te doen is. De cafeïne uit Guarana kan je ook alerter en wakkerder maken. Ideaal voor studenten met examenstress!

Supports weight loss
3. Bevordert gewichtsverlies

Vanwege het cafeïnegehalte in Guarana, wordt er gespeculeerd dat het gunstig kan zijn voor mensen die gewicht kwijt willen. Dit komt omdat cafeïne en andere stimulerende middelen vergelijkbaar met cafeïne de stofwisseling kunnen verhogen, wat betekent dat het lichaam vet en calorieën sneller verbrandt. Als gevolg hiervan is Guarana populair geworden in veel afslankproducten en voedingssupplementen.

Full of antioxidants
4. Rijk aan antioxidanten

Guarana bevat verbindingen met verbazingwekkende antioxiderende eigenschappen, waaronder theobromine, tannines, saponines en catechines. Deze werken om vrije radicalen te elimineren die worden veroorzaakt door zaken als vervuiling, roken, alcohol en straling. Dit betekent dat ze het lichaam beschermen en kunnen helpen beschermen tegen cellulaire schade aan bijvoorbeeld de hersenen, het hart en de huid. Zo voorkom je dus vroegtijdige veroudering en kan je langer gezonder door het leven.

Helps healthy skin
5. Stimuleert een gezonde huid

Ja, Guarana heeft ook nog voordelen voor jouw huid. Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten in het fruit en de zaden, kan het de huid helpen verzorgen. Schade door vrije radicalen is een van de belangrijkste redenen voor vroegtijdige veroudering, dus Guarana is in wezen een anti-age product! Door Guarana in te nemen, kun je rimpels, fijne lijntjes en kraaienpootjes helpen voorkomen.

Aids heart health
6. Helpt de gezondheid van het hart

Een ander effect van guaranazaden kan een verbetering van de gezondheid van het hart zijn. De eerste manier waarop het dit doet, is omdat er wordt gezegd dat de antioxidanten kunnen helpen bij de doorbloeding om het risico op bloedstolsels te verminderen. Het kan ook helpen de oxidatie van ‘slecht’ cholesterol te verminderen, wat ook anders tot veel problemen kan leiden, waaronder hartaandoeningen en hartaanvallen. Dit onderzoek is echter nog aan de gang voor volledige resultaten.

Hoe Neem Je Guarana?

Het kan lastig zijn om het rauwe fruit te eten en daarom kijken we naar andere manieren om het in te nemen. De meest populaire vorm van inname is via een guarana-supplement, in de vorm van pillen of poeder. De beste guarana-dosering voor een pil wordt aangeraden met een minimum van 250-300 mg per dag, maar voor de beste resultaten raden we iets sterkers aan, dus ga op zoek naar de beste. Dit voeg je eenvoudig aan je dieet toe!

Als je Guarana Poeder liever wilt, is het ideaal om dit te combineren met shakes, smoothies of zelfs in wat recepten. Je kunt het bijvoorbeeld innemen met je smoothie in de ochtend en ‘s avonds mixen met je diner.

Zijn Er Risico’s?

Guarana bevat van nature cafeïne. Dit heeft een aantal bijwerkingen die je wel moet overwegen voordat je het inneemt. Denk aan duizeligheid, slapeloosheid en insomnia. Dit kan alleen voorkomen als je teveel cafeïne innemt, dus volg altijd de aanbevolen dosis op van de Guarana Pillen en Poeders. Als je de instructies goed opvolgt, hoeft er niet veel aan de hand te zijn.

Als jij het beste Guarana supplement wilt kiezen, kies dan voor puur natuur. Het wordt ook aanbevolen om het van een vertrouwde verkoper te kopen zodat je minder risico loopt op gezondheidsklachten en aandoeningen.

Overzicht

Zoals je kunt zien is Guarana een fantastisch ingrediënt en voor veel dingen goed. Denk aan het zorgen voor je hart, je energielevels en zelfs het stimuleren van gewichtsverlies. Volg altijd de instructies op zodat je amper risico loopt op de eventuele bijwerkingen. Succes!

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met