Wat Is Resveratrol En Hoe Helpt Het Ons?

Als je van superfoods houdt of gewoon meer wilt weten, ben je waarschijnlijk Resveratrol tegengekomen. Maar wat is het precies? En waarom is het zo populair? Wij zijn er om te helpen! Hier lees je alles over Resveratrol.

Wat Is Resveratrol?

Wetenschappelijk gezien is resveratrol een soort natuurlijk fenol en ook een fytoalexine. Maar nu denk je waarschijnlijk wat dat in godsnaam weer is. Laten we het opsplitsen. Fenol is een natuurlijke verbinding die door sommige planten wordt gemaakt en vaak wordt gesynthetiseerd als reactie op schadelijke ecologische factoren zoals bacteriën, ziekteverwekkers en straling. Fytoalexine is een antioxidant die tevoorschijn komt wanneer een plant aangevallen wordt.

Dit betekent dat Resveratrol een beschermende verbinding is. Je vindt het terug in voedingsmiddelen zoals pure chocolade en in de schil van bosbessen, moerbeien, frambozen en pinda's, evenals Japanse duizendknoop. Het wordt ook aangetroffen in de schil van rode druiven (of extracten van rode druiven), waar de associatie met rode wijn vaak om de hoek komt kijken. Het wordt door deze planten aangemaakt als reactie op verwondingen of aanvallen van indringers. Daarom is het een perfecte natuurlijke beschermer!

Wat Doet Resveratrol Voor Ons?

Het kan dezelfde beschermende eigenschappen vertonen voor ons lichaam, als dat het doet wanneer een plant wordt aangevallen. Antioxidanten zijn moleculen die ons lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, vaak factoren die we in het moderne leven niet altijd even makkelijk kunnen vermijden, zoals vervuiling, roken, alcohol, straling en zelfs UV-stralen van de zon. In wezen worden de meeste dingen die op cellulair niveau schade kunnen toebrengen, veroorzaakt door vrije radicalen. Antioxidanten werken om deze vrije radicalen te neutraliseren en worden daarom gezien als een natuurlijke beschermer van binnenuit.

Wat Zijn De Voordelen Van Resveratrol?

Omdat resveratrol een antioxidant is, zijn de belangrijkste voordelen de bescherming van het lichaam. Dit is misschien een beetje oppervlakkig, dus hier zijn meer specifieke voordelen van dit geweldige middel:

 1. Anti-Age

  Een populair voordeel van Resveratrol is dat het het verouderingsproces van de huid aanzienlijk kan vertragen. Vrije radicalen richten schade aan en kunnen vroegtijdige veroudering veroorzaken. Omdat Resveratrol een antioxidant is, kan het hier erg goed tegen helpen. Vrije radicalen verouderen je huid en Resveratrol kan je helpen om de lijntjes, rimpels en kraaienpoten wat onder controle te houden. Daarom is Resveratrol ook vaak terug te vinden als supplement voor het anti-aging segment.

 2. Hartgezondheid

  Traditioneel gezien hebben de Fransen een betere hartgezondheid van de buurlanden, en veel mensen denken dat dit te maken heeft met de druiven en wijn. Daar kan echter nog wel eens wat achter zitten. De theorie suggereert dat het drinken van rode wijn (niet te veel), helpt om Resveratrol binnen te krijgen en daarom het risico op hartklachten te verminderen. Dit is niet specifiek bewezen, maar het is nog steeds een opluchting om te weten dat je rode wijntje wellicht jouw hart wel gezond houdt!

 3. Bloeddruk

  Als je een hoge bloeddruk hebt, loop je gevaarlijk veel risico op hartproblemen, waaronder een hartaanval. Dit wordt meestal veroorzaakt door factoren zoals je dieet, zoutinname, cholesterolgehalte, diabetes en stress. Vanwege de antioxiderende eigenschappen van resveratrol, zou het kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen. Onderzoek merkte op dat een hoge doses van het superfood de druk op de slagaderwanden kan helpen verminderen, ook wel systolische bloeddruk genoemd. Er moet echter nog wel nader onderzoek gedaan worden om dit feitelijk correct te krijgen en om erachter te komen wat nou precies de juiste dosis is.

 4. Cholesterol

  Een enorme bijdrage aan zowel de bloeddruk als de algemene gezondheid van het hart zijn het cholesterolgehalte. Één van de vele effecten van Resveratrol zou zijn dat het de ‘slechte’ cholesterolwaarden kan verlagen en de ‘goede’ juist kan stimuleren. Volgens deze studie kan het een positief effect hebben op het enzym dat de cholesterolproductie regelt, waardoor het ‘slechte’ LDL-cholesterol dus verlaagt. Dit betekent dat resveratrol geschikt kan zijn voor mensen die de gezondheid van hun hart willen bevorderen.

 5. Hersens

  Mede dankzij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van Resveratrol kan het erg goed zijn voor de gezondheid van je hersenen! Dit komt omdat het op dezelfde manier kan helpen om de hersenen te beschermen tegen schade door vrije radicalen als de huid. Dit is dan ook voornamelijk de reden waarom meerdere studies de voordelen hebben onderzocht van het nemen van resveratrolsupplementen en het drinken van rode wijn (nogmaals, drink met mate!) om cognitieve functies langer te kunnen behouden.

 6. Gewrichten

  Resveratrol kan ook erg goed zijn in het behouden van normale functies van je gewrichten. In veel onderzoeken is gekeken naar de voordelen van superfoods voor de gewrichten, en één van de meest bruikbare was Resveratrol. Een studie concludeerde dat Resveratrol kan helpen tegen vroegtijdige slijtage van het kraakbeen, wat dus pijn zou kunnen voorkomen. Als gevolg hiervan kan het nemen van regelmatige doses Resveratrol mogelijk een langdurige impact hebben op mensen met gewrichtsproblemen zoals artritis. Houd er echter wel rekening mee dat er genoeg andere factoren zijn die invloed hebben op de gezondheid van je gewrichten.

Hoe Neem Je Resveratrol?

Resveratrol wordt gevonden in veel natuurlijke fruiten en zelfs rode wijn, maar dit is wellicht niet de beste manier om het te consumeren al wil jij alle voordelen zo goed mogelijk ervaren. Er is natuurlijk niets mis met een wijntje, zolang het maar gedronken wordt met mate, heeft het nog steeds bijwerkingen.

Moet Ik Resveratrol Nemen?

Om de bijwerkingen van wijn te vermijden, gaan mensen daarom ook vaak voor een wijnsupplement met Resveratrol. De aanbevolen dagelijkse behoefte is 250-1000mg, maar dit is sterk afhankelijk van het merk wat je koopt en andere ingrediënten die er wellicht inzitten. Als je dit vergelijkt met een glas wijn, dan kun je al snel zien dat een supplement de betere en sterkere optie is!

Hoeveel Resveratrol zit er in Wijn?
Pinot Noir - Californië 5.01mg per liter
Beaujolais - Frankrijk 3.55mg per liter
Zinfandel - Californië 1.38mg per liter
Merlot - Chili 1.5gmg per liter
Cabernet Sauvignon - Californië 0.99mg per liter

Is Resveratrol Veilig?

Absoluut! Resveratrol is een natuurlijk middel wat te vinden is in besjes en andere planten, dus het is veilig om in te nemen. Check gewoon de aanbevolen methode voor inname en verzeker jezelf ervan dat het veilig is. Omdat wijn natuurlijk alcohol bevat, zijn er altijd voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je niet teveel inneemt. Als het gaat om Resveratrolpillen, moet je ervoor zorgen dat je een supplement van kwaliteit gebruikt en van een verkoper die te vertrouwen is. Daarnaast moet je altijd de lijst met ingrediënten raadplegen om persoonlijke allergieën te vermijden.

Overzicht

Resveratrol is een geweldige superfood die je kunt toevoegen aan je dieet, dankzij de antioxiderende eigenschappen. Het kan ideaal zijn om jouw lichaam tegen schade te beschermen. Als resultaat kan het helpen bij het gezond houden van je hart, hersenen en zelfs je huid. Zoek het juiste supplement voor jou. Ja, je kan nog steeds van een lekker glaasje wijn genieten af en toe, maar drink met mate!

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met