Wat jij moet weten over detox thee

Detox thee is inmiddels als jaren populair en daarom gaan we hier eens een kijke naar nemen. Wat heb je nu aan deze thee en waar moet je voor oppassen?

Detox thee is populair onder mensen die regelmatig biologische winkels bezoeken en alternatieve geneeskunde gebruiken. Daarbij is het big business en het wordt dan ook agressief gepromoot op sociale media. Detox thee is de vloeibare variant geworden van de waist trainer; een zogenoemd wondermiddel dat feitelijk alle gezondheidsproblemen lijkt te kunnen oplossen. Vaak gaat de promotie gepaard met dramatische voor/na foto’s, beroemdheden die de producten actief promoten en vele vergaande claims over wat deze producten allemaal wel niet zouden doen. En natuurlijk vraag je je dan af: ‘Werkt het echt?’. Hier zijn een aantal punten over detox thee om te onthouden.

Het zijn geen vervangers van een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging

Wanneer detox thee door een beroemdheid op Instagram wordt gepromoot, dan staat er vaak bij dat deze thee dient te worden gedronken in combinatie met genoeg water, een gezond voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende nachtrust. Websites die detox thee verkopen, promoten hun producten vaak in combinatie met dieetplannen en voedingssupplementen. Het is lastig te zeggen hoezeer de positieve eigenschappen van detox thee kunnen worden toegeschreven aan de thee zelf of aan alle veranderingen aan de levensstijl waarmee deze thee gecombineerd wordt. In ieder geval moet je er niet vanuit gaan dat het drinken van detox thee alleen zal leiden tot een betere gezondheid of gewichtsverlies. Het kan wellicht een bijdrage leveren, maar je zal het zware werk nog steeds zelf moeten doen.

Wel gewichtsverlies, maar niet minder vet

Detox thee bevat vaak cafeïne, wat kan leiden tot vochtverlies. Twee kopjes water kunnen al snel een kilo wegen en het verliezen van al dat vocht kan dus inderdaad tot significant gewichtsverlies leiden. Je zult je dus lichter voelen, ondanks dat je nog geen gram lichaamsvet hebt verloren. Detox thee kan ook een laxatief effect hebben, wat ervoor zorgt dat je darmen snel zich van hun inhoud ontdoen. Ook dit kan ervoor zorgen dat je buik ietwat kleiner wordt en dat je gewicht verliest, ondanks dat het vetpercentage binnen het lichaam onveranderd blijft. Deze snelle methode kan je een boost van zelfvertrouwen geven op de korte termijn en wellicht motiveert je dit om gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Als dit laatste niet gebeurt, dan zal het gewichtsverlies van de detox thee maar van korte duur zijn en zal je als snel weer op je oude gewicht zijn.

Ongewenste bijwerkingen

Het is mogelijk dat sommige detox thee producten ongewenste bijwerkingen zullen hebben. Naast de theebladeren bevat detox thee vaak meerdere kruiden en specerijen die bedoeld zijn om de eetlust te remmen, de stofwisseling te stimuleren en gewichtsverlies te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is senna, een plant met een natuurlijk en laxatief effect. Mogelijke bijwerkingen van de consumptie van senna zijn buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheiden diarree. Een ander populair middel, guaraná, kan bij overconsumptie leiden tot nervositeit, rusteloosheid, buikkrampen, misselijkheid, braken, angstigheid, geïrriteerdheid en hartkloppingen. Wat voor detox thee je ook besluit te gebruiken, het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de ingrediënten van ieder product, zodat je goed weet wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn.

Ze kunnen mogelijk leiden tot slaapstoornissen

Glas met kokend water, met verse thee bladeren en een lepel

De meeste detox thee producten bevatten cafeïne, omdat dit een stimulant is die de eetlust remt, de stofwisseling stimuleert en helpt vocht te verliezen. Een cafeïne stimulans kan mogelijk ook bijdragen aan intensievere lichaamsbeweging. Te veel cafeïne zal echter het slaapritme verstoren en slaaptekort kan uiteindelijk de effecten van de detox thee ongedaan maken. Te weinig nachtrust leidt tot excessief eten en aankomen, omdat de stofwisseling vertraagt. Zo kom je snel weer aan, zelfs als je weinig calorieën en koolhydraten binnenkrijgt. Houdt dan ook als algemene regel aan dat je geen cafeïne meer inneemt, tenminste zes uur voordat je naar bed gaat. En als je echt serieus bent over gezond afvallen, maak dan van voldoende nachtrust een topprioriteit.

Conclusie

Een detox thee kan dus bijdragen aan gewichtsverlies en een gezondere levensstijl, maar houdt er rekening mee dat het geen wondermiddel is, en dat er mogelijke bijwerkingen aan verbonden zijn. Desalniettemin kan bijvoorbeeld de Örtte Matcha Green Tea of de Örtte Skinny Tea een nuttige aanvulling op je dagelijkse dieet zijn. Het is zeker de moeite waard om er eens een te proberen.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met